Βολές κατά της Τουρκίας εκτόξευσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, μετά την παρουσίαση του προγράμματος της κυπριακής προεδρίας. Απαντώντας στον πρόεδρο της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκράχαμ Γουάτσον, ο κ. Χριστόφιας τον κάλεσε να απευθυνθεί στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, αρνείται να συνομιλήσει μαζί του. Η Τουρκία, τόνισε, «είναι κατοχική δύναμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε, σύσσωμη, για λόγους αρχής, να καταδικάζει κάθε ενέργειά της που υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και κατ΄επέκταση τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους και πρόσθεσε ότι δεν έχουν θέση στο νησί ούτε οι Βρετανοί, ούτε οι Τούρκοι, αλλά «ούτε και οι αδελφοί μας οι Έλληνες, με την κακή έννοια, έχουν θέση στην Κύπρο». Πρέπει, υποστήριξε, να αφεθούμε ελεύθεροι, οι Κύπριοι και τότε θα αναπτύξουμε προνομιακές σχέσεις με την Ελλάδα, την Τουρκία και την Βρετανία.

Ο κ. Χρστόφιας χαρακτήρισε «καυτή πατάτα» το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αλλά τόνισε ότι στόχος είναι, με σκληρή δουλειά, να βρεθούν λύσεις. Πρόσθεσε ότι είναι εναντίον της ασυδοσίας της αγοράς και επέμεινε πως πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, διευκρινίζοντας ότι η κυπριακή Προεδρία επιχειρεί να «παντρέψει» τη δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Εξάλλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος Χριστόφιας, απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομική κρίση, είπε πως, μέσα στο εξάμηνο της Κυπριακής προεδρίας, δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια για να μπουν τα θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να οικοδομήσει μια πιο δίκαιη ευρωπαϊκή κοινωνία. Για τον λόγο αυτόν, υπογράμμισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν απέδωσε, γιατί επικεντρώθηκε στη λιτότητα.
Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας έναντι της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ είναι εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός.

Ανέφερε ότι η κυπριακή Προεδρία είναι μια από τις καλύτερα προετοιμασμένες, που έχει δει εδώ και πολλά χρόνια και πρόσθεσε ότι αυτή είναι και η εκτίμηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Τέλοςς, δήλωσε περήφανος που είναι κομμουνιστής, διεθνιστής, αλλά διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές να μην ανησυχούν ότι θα εισαγάγει κομμουνιστικές μεθόδους και συστήματα.