current views are: 1

4 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση17:14

Ο Ρουπακιώτης «συνάντησε» τον Άκη Τσοχατζόπουλο στις φυλακές Κορυδαλλού

Αιφνιδιαστική, τρίωρη επίσκεψη πραγματοποίησαν σήμερα στις ανδρικές πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού ο υπουργός και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης και Κ. Καραγκούνης, αντίστοιχα, καθώς και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, Μαρ. Σκανδάμης και Γιαν. Ιωαννίδης.

Δημοσίευση 17:14’
αρθρο-newpost

Αιφνιδιαστική, τρίωρη επίσκεψη πραγματοποίησαν σήμερα στις ανδρικές πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού ο υπουργός και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης και Κ. Καραγκούνης, αντίστοιχα, καθώς και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, Μαρ. Σκανδάμης και Γιαν. Ιωαννίδης.

Αιφνιδιαστική, τρίωρη επίσκεψη πραγματοποίησαν σήμερα στις ανδρικές πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού ο υπουργός και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης και Κ. Καραγκούνης, αντίστοιχα, καθώς και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, Μαρ. Σκανδάμης και Γιαν. Ιωαννίδης. Η ηγεσία του υπουργείου συνομίλησε με κρατουμένους, με τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, τον ισοβίτη τέως στρατηγό Νικ. Ντερτιλής (έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία φοιτητή κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973) και τον προφυλακισμένος Λάκη Γαβαλά, να είναι παρόντες.

Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης συνομίλησε με κρατούμενους, οι οποίοι τόνισαν δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το πρώτο είναι η «σκληρότητα» των εξοντωτικών ποινών, που επιβάλλουν τα δικαστήρια και το δεύτερο είναι η μεγάλη ευκολία των προφυλακίσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας κρατούμενος, απευθυνόμενος στον κ. Ρουπακιώτη, τού είπε: «Υπάρχουν συγκρατούμενοί μας που είναι 18 μήνες προφυλακισμένοι και μετά τα δικαστήρια τους αθωώνουν. Είμαστε εδώ με ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Λέμε την Αλβανία τριτοκοσμική χώρα, αλλά εδώ είμαστε χειρότερα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε στον κρατούμενο: «Η αντίδραση και η αγανάκτησή σας είναι δικαιολογημένες. Δώστε μας λίγο χρόνο να δοκιμαστούμε απέναντί σας. Η επιβολή μεγάλων ποινών, ούτε το σωφρονισμό υπηρετεί, ούτε την ανθρώπινη διάσταση αναγνωρίζει. Ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πριν γίνω υπουργός Δικαιοσύνης είχα ταχθεί κατά των αυστηρών ποινών. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».

Ένας άλλος κρατούμενος παρεμβαίνει και λέει στον κ. Ρουπακιώτη: «Είσαστε η τελευταία μας ελπίδα. Ζητάμε τη βοήθειά σας, καθώς στηριζόμαστε στο παρελθόν σας».

Ο υπουργός και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ανέφεραν στους κρατούμενους ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει θετικά την ανάγκη διαγραφής πειθαρχικών ποινών και τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης αδειών και της απόλυσης με όρους, ενώ τόνισαν ότι θα προωθηθούν άμεσα τροποποιήσεις των προϋποθέσεων μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο επωφελής αυτός σωφρονιστικός θεσμός.

Ακόμη, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι μέλημα του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, καθώς και του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα που εξανθρωπίζει το σύστημα των φυλακών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την πρώτη συνομιλία που είχε με τους κρατούμενους, επισήμανε: «Αισθανθήκαμε χρέος να σας δούμε από κοντά και δηλώνουμε από την αρχή ότι δεν ήρθαμε ως εξουσιαστές, ούτε ως πρωτοσύγκελοι για να σας θυμίσουμε το νόμο ή να σας πούμε λόγους παρηγορίας. Έχουμε υποχρεώσεις απέναντί σας. Πιστεύουμε ότι οι φυλακές είναι φυλακές της κοινωνίας μας. Είστε συμπολίτες και συνάνθρωποί μας».

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε εγκάρδια συνομιλία που με τους κρατούμενους που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ, εντός του Κορυδαλλού.


σχετικα αρθρα