Στο άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας αναφέρθηκε ο Κάρολος Παπούλιας προσφωνώντας τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρόζεν Πλεβνέλιεφ σε επίσημο δείπνο.
Ο κ. Παπούλιας υποστήριξε ότι η «στενή και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών συμβάλλει ουσιαστικά στην σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ενώ χαρακτήρισε τη Βουλγαρία πολύ σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας.

Παράλληλα υπερθεμάτισε τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ιnterconnector Greece Bulgaria (IGB) και την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στις δύο χώρες ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Παπούλιας έστειλε μήνυμα και στην ΠΓΔΜ λέγοντας ότι με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η θέση μας παραμένει εποικοδομητική αλλά και σταθερή.

«Όσο τα Σκόπια επιμένουν στο ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη», πρόσθεσε.