Με τους επιτελείς της τρόικας βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνάντηση που είχαν για περίπου πενήντα λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο των διαπραγματεύσεων να αποτελεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου. Αμέσως μετά τη συνάντηση το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικα, επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται, από την επιστολή του στους ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή».

Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι δανειστές της χώρας, το ποσό αυτό θα φτάσει στην Ελλάδα μόνον εάν η κυβέρνηση εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο στόχος του πρωθυπουργού είναι να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της χώρας και να «τρέξει» πιο γρήγορα σε δυο κρίσιμα πεδία: Στις αποκρατικοποιήσεις και στη μείωση του κράτους, χωρίς να προχωρήσει όμως σε απολύσεις.

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα ένα σχέδιο συγκεκριμένων σημείων για την οικονομία και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, τότε το κείμενο αυτό θα πάρει τη μορφή προγραμματικών δηλώσεων που θα εκφωνήσει αύριο το απόγευμα στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εκταμιεύσει τα 31,5 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να καλύψει πληρωμές μισθών και συντάξεων, να προχωρήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αποπληρώσει ομόλογο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Νωρίτερα η τρόικα είχε την πρώτη διερευνητική συνάντηση με το νέο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.