Τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ σχετικά με το διαγωνισμό παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, έσπευσε να υποβαθμίσει ο ΣΥΝ κάνοντας λόγο για θριαμβολογίες της κυβέρνησης, αλλά και του πρώην αρμόδιου υφυπουργού Γ.Μανιάτη, που δεν δικαιολογούνται από την πραγματική εικόνα. Κατηγορώντας την κυβέρνηση για διαστρέβλωση της πραγματικότητας με δηλώσεις «περί δήθεν μεγάλων εταιρειών και τεραστίων κοιτασμάτων», ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, καθώς ούτε μεγάλες εταιρείες μας εμπιστεύτηκαν, ενώ πολλές από αυτές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, «δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να διεξάγουν έρευνα υδρογονανθράκων».

«Παρά τις μεγαλοστομίες που ακούστηκαν την προεκλογική περίοδο, για μονομερή κήρυξη ΑΟΖ, τεράστια κοιτάσματα κλπ, η ίδρυση του ελεγκτικού Φορέα των ερευνητικών και γεωτρητικών εργασιών, του ΕΔΕΥ Α.Ε (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΑΕ), εκκρεμεί ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Ν 4001 22/8/11», επισημαίνει ο ΣΥΝ και κατηγορεί τις μνημονιακές κυβερνήσεις ότι «αδυνατούν να εξισορροπήσουν τα ποικιλόμορφα συμφέροντα και επιλέγουν την ακύρωση και αυτού του υποτυπώδους φορέα που οι ίδιες ψήφισαν πριν ένα χρόνο». Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, σημειώνει, το μόνο που εγγυάται είναι η καταλήστευση των όποιων κοιτασμάτων ευρεθούν και μηδαμινά βέβαια οφέλη για το κράτος.

«Η όποια αξιοποίηση των κοιτασμάτων, εφ’ όσον υπάρχουν, προϋποθέτει εκπόνηση εθνικού σχεδίου με συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων: οικονομικών, γεωπολιτικών, ενεργειακών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών. Η διερεύνηση του θέματος είναι αντικείμενο του δημοσίου και δημόσιων επιστημονικών φορέων με κοινωνικό έλεγχο και πλήρη διαφάνεια των αποτελεσμάτων, παράλληλα, με την αξιοκρατική στελέχωση του Φορέα Υδρογονανθράκων. Για τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την Έρευνα και εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων», καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΝ/Επιτροπή Ενέργειας.

Πηγή: Ναυτεμπορική