Κοινή ομάδα εργασίας θα δημιουργήσουν το υπουργείο Εσωτερικών και η Task Force για την εξοικονόμηση πόρων από τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης μετά τη συνάντησή του με τον Χορστ Ράιχενμπαχ.
Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν, δοθούν για προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας καθώς στόχος είναι να δημιουργηθεί ασπίδα κοινωνικής προστασίας για τις ομάδες που έχουν θιγεί από την κρίση. Τα προγράμματα θα εφαρμοστούν καταρχήν πιλοτικά σε ορισμένους δήμους και μετά θα επεκταθούν.

Όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, η ηγεσία του υπουργείου κινήθηκε «επιθετικά» και παρουσίασε έναν πίνακα μείωσης κόστους, σύμφωνα με τον οποίο εξοικονομήθηκαν 40 εκατ. ευρώ από τη μείωση του κόστους των εκλογών κατά 50% συγκριτικά με το 2009, ακόμη επτά εκατ. ευρώ από τη μη πληρωμή ειδικών συμβούλων και επιτροπών, επίσης εννέα εκατ. ευρώ από την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε εξωτερικούς συνεργάτες σε ορισμένους δήμους και επιπλέον ποσό από τον εξορθολογισμό δαπανών σε κοινωνικές δομές, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, τέθηκε επίσης το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής και το υψηλό κόστος παροχής ιατρικής, φαρμακευτικής φροντίδας σε νόμιμους και παράνομους αλλοδαπούς.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ αναγνώρισε ως σοβαρό ζήτημα για τη χώρα το μεταναστευτικό ενώ δήλωσε ικανοποιημένος καθώς έχει γίνει προετοιμασία για το νέο οδικό χάρτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.