Το υπουργείο Δικαιοσύνης πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί στο ζήτημα της εκδίκασης των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων, σύμφωνα με το κλιμάκιο της τρόικας που το επισκέφθηκε.

Το κλιμάκιο της τρόικας είχε «μαραθώνια» συνάντηση με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλα Κανελλόπουλο και Γιάννη Ιωαννίδη.

Το κύριο βάρος του ενδιαφέροντος των μελών του κλιμακίου έπεσε στις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις και στην παρακολούθηση της υλοποίησης των στρατηγικών στόχων του υπουργείου στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεών του.

Όπως διαπίστωσε η τρόικα, οι διοικητικοί δικαστές και ειδικά οι εφέτες όχι μόνο «έπιασαν» το στόχο που είχε τεθεί, αλλά και τον ξεπέρασαν, αφού παρά την αποχή των δικηγόρων και τη διεξαγωγή δύο βουλευτικών εκλογικών αναμετρήσεων (όταν τα δικαστήρια δεν λειτουργούν) οι διοικητικοί εφέτες ξεπέρασαν το στόχο του 50% που είχε τεθεί ως κατώτατο πλαφόν εκδίκασης των εκκρεμών μεγάλων φορολογικών υποθέσεων και έφτασαν το 54%.

Παράλληλα, εξετάστηκε και πάλι το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των 42.000 δικηγόρων, όπως και η αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων.

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου ήταν η πορεία του προγράμματος εφαρμογής της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης» (e-justice Action Plan), για την πορεία του οποίου το κλιμάκιο έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ για τη σύνταξη του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για τη συνένωση των Ειρηνοδικείων της χώρας αναφέρθηκε ότι προχωράει.