Η συμφωνία ανάμεσα στην ΔΗΜΑΡ και τη ΝΔ για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ήταν η έκπληξη της συγκυβέρνησης. Πολλοί περίμεναν ότι το κόμμα της Αριστεράς δεν θα άντεχε το βάρος της άσκησης της εξουσίας σε συνθήκες μνημονίου και κάτω από την πίεση της τρόικας. Προς το παρόν διαψεύστηκαν.   Αυτό σε κάποιο βαθμό οφείλεται και στο γεγονός ότι ένας ικανός αριθμός στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματος ιδιαίτερα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις επαναπατρίστηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΔΗΜΑΡ προσέλκυσε ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα από το εκσυγχρονιστικό του κομμάτι.

Ήδη από τις αρχές του χρόνου μια ολόκληρη γενιά στελεχών του εκσυγχρονισμού προσχώρησαν ή συνεργάστηκαν με τη ΔΗΜΑΡ από τον Νίκο Μπίστη ως το Στέφανο Μανίκα.

Η προσχώρηση της ομάδας των έξι βουλευτών του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γ. Αμοιρίδη ήταν πιο πρόσφατη. Οι έξι πάντως δεν δίνουν γραμμή ενώ σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, ο κ. Μπίστης παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο.  

Το προβεβλημένο στέλεχος του εκσυγχρονισμού ήταν ο αρχιτέκτονας της τακτικής που ακολούθησε το κόμμα μετά τις εκλογές και η οποία είχε δύο σκέλη.

Πρώτον να αποποιηθεί την ευθύνη για τις δεύτερες εκλογές, μεταφορτώνοντας τις στην πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ και να νομιμοποιήσει την παρουσία της ακόμα και σε μια μετεκλογική συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, κατεβαίνοντας με την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψει τρίτες εκλογές και θα δοθεί λύση.

Την νύχτα της 17ης Ιουνίου αυτή η τακτική αποδείχτηκε επιτυχής. Έκτοτε ο κ. Μπίστης ανήκε σε εκείνους που πίεζαν να διευθετηθούν οι διαφορές και να δοθεί λύση.  

Στη διαπραγμάτευση που ακολούθησε επί τρεις εβδομάδες η ΔΗΜΑΡ ακολούθησε μια τακτική που απέβλεπε στο να περάσει δικές της θέσεις στη συγκυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της, κάτι που κατέληξε επιτυχώς στις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο κ. Μπίστης ήταν από εκείνους που διαμόρφωσαν τη γραμμή, ότι η ΔΗΜΑΡ δεν είναι κατ’ ανάγκην αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη μάλιστα υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να δει υπό προϋποθέσεις και το θέμα της ΔΕΗ, κάτι που πάει πιο μακριά από ότι μπορεί να δεχτεί σήμερα το κόμμα.  

Καθώς η ομάδα της «μεταρρύθμισης» της οποίας ηγείται ο κ. Μπίστης προχώρησε στη ΔΗΜΑΡ σχετικά πρόσφατα, το Φεβρουάριο, και κανένα από τα στελέχη της δεν θέλησε να πολιτευτεί σε αυτές τις εκλογές, ο ρόλος του κ. Μπίστη ήταν ως τώρα άτυπος στο κόμμα. Αυτό αναμένεται να αλλάξει: Στη ΔΗΜΑΡ «ψήνονται» οργανωτικές αλλαγές και μια διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή που θα συμπεριλαμβάνει στελέχη σαν τον κ. Μπίστη και θα τα αναδείξει στην πρώτη γραμμή του κόμματος.  

Στους σημαντικότερους συμμάχους της ομάδας Μπίστη στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ συγκαταλέγονται στελέχη όπως ο εκπρόσωπος Ανδ. Παπαδόπουλος και ο Θ. Μαργαρίτης, αλλά και ο Δ. Χατζησωκράτης που αποκαταστάθηκε δημόσια ως επικεφαλής διαπραγματευτής του κόμματος από τον κ. Κουβέλη. Οι δύο άνδρες είχαν ψυχρανθεί όταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέλεξε να κρατήσει την έδρα της Β' Αθήνας, αφήνοντας τον κ. Χατζησωκράτη εκτός Βουλής…     


Θέμης Δαγκλής