Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να δήλωσε χθες από το βήμα της Συνδιάσκεψης «σας θέλω όλους δίπλα μου», αλλά το νόημα της ομιλία του ήταν ότι όταν λέει «όλους», δεν εννοεί… όλους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για το θράσος κάποιων που δεν έχουν αίσθηση των πολιτικών τους μεγεθών και προσθέτοντας σε πολύ υψηλούς τόνους ότι  «αυτοί που βλάπτουν την παράταξη δεν θα συνεχίσουν να την βλάπτουν, φτάνει, αρκετά», ουσιαστικά κοινοποίησε σαφέστατα ότι όποιοι τον προκαλέσουν και τον αμφισβητήσουν, θα διαγραφούν.

Το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε σε ονόματα, δημιουργεί ερωτήματα του είδους «ποιους ακριβώς εννοούσε», αλλά από την άλλη αφήνει και τη… φαντασία να δουλέψει. Στο Φάληρο χθες, ακούστηκαν πολλά ονόματα γνωστών στελεχών: πρωτίστως του Ανδρέα Λοβέρδου, του Θόδωρου Πάγκαλου, του Γιάννη Ραγκούση και δευτερευόντως του Χρήστου Παπουτσή, του Ηλία  Μόσιαλου, ακόμα και της Άννας Διαμαντοπούλου.

Το ζήτημα είναι ότι ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει με όσους πιστεύουν σε ένα σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ- η ελαφρά μετακίνηση από το «σοσιαλιστικό» έγινε εμφανής, έστω και αν χρειαστεί να συγκρουστεί με κάποιους από τους κορυφαίους.

Προσώρας η σύγκρουση αποφεύχθηκε. Οι κορυφαίοι, απέφυγαν να μπουν στην κληρωτίδα για να μιλήσουν, ορισμένοι απέφυγαν και να παραστούν για να μην θεωρηθεί ότι νομιμοποιούν χωρίς αντίλογο τα όσα ειπώθηκαν.

Συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λένε ότι ο Ευ. Βενιζέλος θέλει μετά το Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, να έχει στα χέρια του ένα «καθαρό» κόμμα, χωρίς αμφισβητήσεις και εσωστρέφειες, το οποίο θα αποτελέσει τη «μαγιά» για να επανέλθει σε τροχιά εξουσίας.

Υπάρχουν στελέχη που- στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, αμφισβητούν αυτή τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ και εκφράζουν φόβους ότι η ανασυγκρότηση ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα κόμμα που θα παραμείνεις στο διηνεκές μικρό και συντηρητικό.

Το ζήτημα πάντως είναι ότι ο Βενιζέλος πέταξε το γάντι και μέλλει να δούμε αν, πότε και ποιος θα το σηκώσει…


Θέμης Δαγκλής