Η συνολική συμφωνία για το πακέτο του 2013-2014 και στη συνέχεια η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου είναι το κύριο αίτημα του ΠΑΣΟΚ, όπως το εξέφρασε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος στους εκπροσώπους της τρόικας, με τους οποίους είχε συνάντηση στο γραφείο του στην Ιπποκράτους. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να συμφωνηθεί το γενικό πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ένα νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, προκειμένου τα επιμέρους βήματα που πρέπει να γίνουν να παραπέμπουν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, διαφωνώντας με τη «βήμα-βήμα» προσέγγιση του ζητήματος (εφαρμογή μνημονίου και διαπραγμάτευση στη συνέχεια).

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε παράλληλα στο τραπέζι τα ζητήματα της επιμήκυνσης εφαρμογής του μνημονίου και της ύφεσης.

Aναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκε σήμερα με τους επικεφαλής της Τρόικα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Στη συνάντηση ήταν παρόντες και οι εισηγητές του Τομέα Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φ. Σαχινίδης και Π. Κουκουλόπουλος.

Έγινε μια πρώτη χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη να συμφωνηθεί το γενικό πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ένα νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής προκειμένου τα επιμέρους βήματα που πρέπει να γίνουν να παραπέμπουν σε αυτό το ολοκληρωμένο πλαίσιο.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ειδικότερα στο νέο πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η χώρα και στις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας. Έθεσε το ζήτημα της αναθεώρησης της σύμβασης, σύμφωνα με τις διαδικασίες που αυτή προβλέπει και πρωτίστως το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία έτη. Τόνισε την ανάγκη να επανεκτιμηθούν σε ρεαλιστική βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα και ιδίως η ύφεση για το 2012 που θα είναι μεγαλύτερη της προϋπολογισθείσας. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να κινηθεί όλη η συζήτηση στο πλαίσιο των πρόσφατων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προβλέπουν ρητά τη φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή και ένα νέο πιο δυναμικό ρόλο για την ΕΚΤ και το EFSF/ESM.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στις σχετικές οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις και ιδίως στη χρηματοδότηση της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και τη διατήρηση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Επίσης έγινε αναλυτική συζήτηση για την επιτάχυνση των ρυθμών στις διαθρωτικές αλλαγές και στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και στην ανάγκη να υποστηριχθεί η Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. στη συγκρότηση του απολύτως αναγκαίου αναπτυξιακού αλλά και του κοινωνικού πακέτου.

Οι επαφές θα συνεχιστούν μετά από περίπου 15 ημέρες οπότε και αναμένεται να επιστρέψει το κλιμάκιο της Τρόικα στην Αθήνα».