Επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, με αφορμή το φλέγον ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και των συγχωνεύσεων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. «Ο επικεφαλής της συγκυβέρνησης εξέπληξε δυσάρεστα ακόμη και τους πιο καλόπιστους συμπολίτες μας, παρουσιάζοντας ως… πεμπτουσία αυτού του προγράμματος τις ιδιωτικοποιήσεις του διαχρονικού άυλου και υλικού πλούτου της πατρίδας μας. Η τριμερής κυβέρνηση «προσπέρασε ως μη γενόμενους τους προεκλογικούς λεονταρισμούς περί ριζικής επαναδιαπραγμάτευσης και αγκιστρώθηκε στο πρόγραμμα του παρωχημένου, επιθετικού και εκδικητικού νεοφιλελευθερισμού που επιβλήθηκε στη χώρα μας» ανέφερε.

«Οι σιδηρόδρομοι, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, η ενέργεια, τα ύδατα, τα δημόσια και κοινόχρηστα ακίνητα, θα δοθούν -κατά τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης- στις αγορές» και υποστήριξε ότι «όταν ο καταστροφικός και αντιδραστικός νεοφιλελευθερισμός απέρχεται σε όλα τα μέρη του κόσμου αφήνοντας ερείπια, στην Ελλάδα του Μνημονίου επανακάμπτει ως "αναπτυξιακό πρόγραμμα σωτηρίας" της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαγγέλλεται το κλείσιμο ή τη συγχώνευση δεκάδων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, κυρίως, όπως είπε, αυτών που εξειδικεύονται στην απάλυνση του πόνου και τη δημιουργία συνθηκών ένταξης πολλών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, «ενώ η ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

«Ταυτόχρονα, στον κατάλογο των υπό κατάργηση εκατοντάδων τέτοιων οργανισμών βρίσκονται τα λιγοστά Ερευνητικά Κέντρα και Καθιδρύματα, που ήδη έχουν αρχίσει να αποδιαρθρώνονται με τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Μητρόπουλος επεσήμανε ότι ενώ η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη δαπάνη στην ΕΕ για τη Δημόσια Διοίκηση, για τα Ιδρύματα και για τους Οργανισμούς ευπαθών ομάδων και έρευνας, «το Μνημόνιο και οι δανειστές κατόρθωσαν να εδραιώσουν την ιδεολογία περί "σπάταλου" κράτους, ώστε να συρρικνωθεί αυτό το θεσμικό δημιούργημα της Πολιτικής Κοινωνίας που εγγυάται την στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών».