Ολοκληρώνονται απόψε το βράδυ το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης με την ψήφο εμπιστοσύνης που θα γίνει τα μεσάνυχτα. Το Σάββατο, δεύτερη ημέρα της συζήτησης οι τόνοι στην Ολομέλεια ανέβηκαν πολλές φορές, ενώ οι βουλευτές των κομμάτων της αριστεράς αποχώρησαν από την αίθουσα όταν ανέβηκε στο βήμα να για να μιλήσει ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος. Το ίδιο έπραξαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής όταν μιλούσε και ο κ. Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Σαμαρά και στη κυβέρνηση αναφέροντας ότι «έκρυψαν τις προθέσεις τους και παραπλάνησαν τον Ελληνικό λαό»

Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τη τρικομματική κυβέρνηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας τονίζοντας ότι θα λογοδοτήσουν όσοι τολμήσουν να την ξεπουλήσουν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη μεριά του εκτόξευσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι επέλεξε την εύκολη λύση της αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Τσίπρας διακήρυξε την πίστη του στο χειρότερο κράτος. Το μέλλον του τόπου δεν εξασφαλίζεται με απειλές τύπου "μην κάνετε τίποτα", "μην ιδιωτικοποιήσετε τίποτα". Οι απειλές αυτές προσελκύουν μόνο τους αετονύχηδες επενδυτές. Δεν μπορεί να καλλιεργείται στον ελληνικό λαό η ψευδαίσθηση μιας ευκολίας που δεν υπάρχει. Αυτό είναι έγκλημα» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το μνημόνιο είναι η καταστροφή του έθνους, τόνισε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος


Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται να αλλάξει γραμμή για κρίσιμα εθνικά ζητήματα, για την λαθρομετανάστευση και για την ασφάλεια.


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι το κόμμα αναλαμβάνει στο ακέραιο τις ευθύνες που της αναλογούν για τη στήριξη της κυβέρνηση. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι εφάπαξ στήριξη στην κυβέρνηση.Σημειώνεται ότι η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ένιωσε αδιαθεσία και αποχώρησε από τη Βουλή. Έτσι, η τοποθέτηση της επί των προγραμματικών δηλώσεων θα γίνει σήμερα.Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη να αφήσουμε στην άκρη την φοβική εσωστρέφεια. Παράλληλα, τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα ενώ τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν ως στόχο την εξεύρεση λύσης.


Μιλώντας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, υποστήριξε ότι το μνημόνιο δεν είναι το αίτιο, αλλά το αποτέλεσμα της κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε την οικονομική κρίση, στην κατάρρευση του οικονομικού προτύπου της χώρας, στην υψηλή φοροδιαφυγή, στο υψηλές αμυντικές δαπάνες, στη δημουργία και αναποτελεσματική διαχείρηση πληθώρας δημοσίων επιχειρήσεων, και στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Παράλληλα, ανέλυσε τους άξονες πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει ένα νέο βιώσιμο, αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί στους εξής άξονες:

-Περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή
-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
-Αναπτυξιακή ώθηση
-Εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού κράτους