Τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέλυσε ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων που διεξάγεται στη Βουλή.
Όπως τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, βασικοί άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τα ΑΕΙ είναι ο εξορθολογισμός του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης - με βάση ακαδημαϊκα, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια - ολοκλήρωση της εφαρμογής του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και διασφάλιση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας του.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για διασαφηνίσεις και προσαρμογές - όπου και αν χρειαστεί - στο νόμο για την ανώτατη εκπαίδεση, και στο σκέλος της διοίκησης, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται ο πυρήνας και η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης. Ο υπουργός έστειλε μήνυμα στους «αρνητές και ζηλωτές της μεταρρύθμισης» τονίζοντας ότι μοναδικός γνώμονας των αποφάσεων της κυβέρνησης είναι το δημόσιο συμφέρον.

Προανήγγειλε επίσης εθνικό διάλογο για την ανώτατη εκπαίδευση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς και μελέτη του συστήματος των συγγραμμάτων με στόχο τον εξορθολογισμό του. Με ορίζοντα το 2016-2017 το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.