Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης χαρακτήρισε «δοξασίες» τα περί κλειστού επαγγέλματος του δικηγόρου, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, περιγράφοντας παράλληλα, τις προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου του. «Οι δικηγόροι κατηγορούνται ότι δεν ανοίγουν το επάγγελμα. Μα στην Ελλάδα το επάγγελμα του δικηγόρου είναι τόσο ανοιχτό που μόνο όποιος δεν θέλει δεν γίνεται δικηγόρος. Όσο δεν θέλω νεόπτωχους τους δικηγόρους άλλο τόσο δεν θέλουμε να τους δώσουμε τροφή σε διάφορες δοξασίες που μιλούν για κλειστό επάγγελμα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Για το υπουργείο του, ο κ. Ρουπακιώτης υπογράμμισε ότι είναι σήμερα απαίτηση του πολίτη η αξιοπιστία της δικαστικής εξουσίας και ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Αναρωτήθηκε όμως πως μπορεί να συμβεί αυτό με τόσες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών εξαγγέλλοντας προσπάθειες να καλυφθούν με μετατάξεις. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα ειρηνοδικείων τα οποία έχουν μείνει μόνο με την ταμπέλα γιατί δεν υπάρχει ειρηνοδίκης ή που ελλείψει υπαλλήλου επιστρατεύεται εγγράμματη καθαρίστρια για να κάνει διοικητική δουλειά. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη κτιριακό πρόβλημα.

Ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι σήμερα μόνο στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν 440.000 υποθέσεις και επικαλούμενος την περίπτωση του Ειρηνοδικείου Περιστερίου στο οποίο θα δικαστεί υπόθεση το 2017.

Για το φαινόμενο όμως, δεν είναι όπως είπε υπεύθυνες μόνο οι ελλείψεις, αλλά και το γεγονός ότι το δημόσιο ασκώντας όλα τα ένδικα μέσα είναι «ο καλύτερος και ο χειρότερος πελάτης της δικαιοσύνης αυξάνοντας τον όγκο των υποθέσεων».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο επίπεδο των Ελλήνων δικαστών για τους οποίους επικαλούμενος την πολυετή γνώση και εμπειρία του, διαβεβαίωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα στέκεται σε υψηλό επίπεδο ευθύνης και «οφείλουμε να τους τιμήσουμε». Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι, όπως είπε, οι λιγότεροι που γι΄αυτούς τα αρμόδια συμβούλια πρέπει να πούνε το λόγο τους. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι διασφαλισμένη από το Σύνταγμα και τους Νόμους αυτά όμως αφορούν την εξωτερική ανεξαρτησία.

Για τα προβλήματα λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος, τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ότι οι καταστάσεις είναι θλιβερές σε πολλές φυλακές και για την θεραπεία τους απαιτούνται όχι μόνο να ανοίξουν νέες φυλακές αλλά να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα και να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του νόμου περί ναρκωτικών.