Για τρεις άξονες του υπουργείου Εσωτερικών μίλησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από το βήμα της Βουλής.
Πρώτον, μία σύγχρονη πολιτεία με αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής. Δεύτερον ισχυρή αυτοδιοίκηση με οικονομικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ. Τρίτον ανοιχτή, δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία με κατάλυση των γκέτο, καθιέρωση της αρχής ότι «Έλληνας είναι ο μετέχων της ελληνικής Παιδείας», επιτάχυνση διαδικασιών για την απόδοση ιθαγένειας σε ομογενείς, προώθηση σύγχρονων πολιτικών ενσωμάτωσης για νόμιμους μετανάστες και επιθετικών πολιτικών επαναπροώθησης για τους παράνομους.

Το μεγάλο στοίχημα που έχει να κερδίσει αυτή η κυβέρνηση, αλλά και αυτή η Βουλή στο σύνολό της είναι τριπλό, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών:

-Πρώτον, να ενισχύσει το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας, σεβόμενη τις συμφωνίες της με την Ε.Ε. και έτσι να διασφαλίσει τη στήριξη της και εντέλει την παραμονή της στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας.

-Δεύτερον, να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια των δοκιμαζόμενων Ελλήνων , με μια σοβαρή στοιχειοθετημένη και ρεαλιστική διαπραγμάτευση, που θα συμπληρώσει και θα διορθώσει λανθασμένες πολιτικές του μνημονίου και έτσι θα εγγυηθεί στην πράξη, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική κινητικότητα και την πραγματική ανάπτυξη προς όφελος των πολλών και κυρίως των νέων.

-Τρίτον, να επισπεύσει την έξοδο από τη διεθνή οικονομική κηδεμονία, να οργανώσει τη στροφή στην πραγματική οικονομία και να προσδιορίσει εκ νέου τον εθνικό μας προσανατολισμό, οριοθετώντας το νέο, ρεαλιστικό αυτή τη φορά όραμα του σύγχρονου ελληνισμού για την Ελλάδα της Ευρώπης.

Όπως είπε, «δεν εθελοτυφλούμε ενώπιον των λαθών που όλοι κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν αρνούμαστε την αυτοκριτική ή την καλοπροαίρετη κριτική των άλλων για τη χώρα μας». Πιστεύουμε όμως, συνέχισε, ότι είναι άδικο για την Ελλάδα και για τους Έλληνες να ισοπεδώνονται, να ταπεινώνονται και να περιφρονούνται.