«Τέρας» χαρακτήρισε το Μνημόνιο η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα η οποία τόνισε τη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμμματικών δηλώσεων, προσθέτοντας ότι «δεν έφερε την κρίση το μνημόνιο αλλά η κρίση το Μνημόνιο». «Το Μνημόνιο, αναμφισβήτητα είναι ένα τέρας. Όμως δεν συμφωνούμε καθόλου με τη θέση ότι το Μνημόνιο γέννησε την κρίση και έφερε την ύφεση. Το Μνημόνιο είναι μια συγκροτημένη πολιτικής απαξίωσης της εργατικής δύναμης», είπε η κ. Παπαρήγα καταγγέλλοντας ότι μέσα στο Μνημόνιο εντάχθηκαν μια σειρά μέτρα που στην Ελλάδα ήταν προγραμματισμένα. «Εμείς δεν θα ονοματίσουμε την κυβέρνηση μνημονιακή. Είναι μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και μάλιστα με ακόμη περισσότερο νόμο και τάξη», είπε ακόμα.

Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι στις 17 Ιουνίου η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ψήφισε πάση θυσία παραμονή της χώρας στην ΕΕ και επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου κάνοντας όπως είπε ένα βήμα πίσω αφού εξαπολύθηκαν τρομοκρατικά διλήμματα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και ύστερα από το απροκάλυπτο πισωγύρισμα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επαναδιαπραγματευση ακόμα και αν μαλακώσουν κάποια στοιχεία όπως στις συμβάσεις και στη μετενέργεια δεν μπορεί να αποτρέψει την εξαθλίωση των πολιτών» επεσήμανε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας ωστόσο ότι το αίτημα για κατάργηση του Μνημονίου είναι και αντικειμενικό και δίκαιο.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η κ. Παπαρήγα κάλεσε την κυβέρνηση «να φέρει στη Βουλή μια αποτίμηση για αποκρατικοποίηση που έγινε όπως για παράδειγμα στον ΟΤΕ, στα ΕΛΠΕ, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στην Cosco όπου οι εργασιακές σχέσεις είναι απαράδεκτες και ο συνδικαλισμός απαγορεύεται από τους Κινέζους». Δεν μας λέει τίποτε ότι η κυριότητα των υποδομών θα μείνει στο δημόσιο διότι όταν θα τις εκμεταλλεύονται για 40 χρόνια οι ιδιώτες και αφού θα βγάλουν χρήματα και θα έχουν πάρει και κοινοτικές επιδοτήσεις ή θα φύγουν ή θα καλέσουν το κράτος να ανανεώσεις τις γερασμένες πλέον υποδομές.

Ταυτόχρονα η κ. Παπαρήγα προέβλεψε ότι «τα μέτωπα πάλης θα είναι πολλά», όμως παράλληλα «θα ενταθεί και η κρατική βία και καταστολή κατά των εργαζομένων».

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στη Χρυσή Αυγή, η οποία «εκτός από τη λεκτική βία ασκεί και σωματική βία κατά των μεταναστών». «Προειδοποιούμε ότι σήμερα οι Χρυσαυγίτες γυμνάζονται πάνω στα σώματα των μεταναστών, αύριο θα γυμναστούν πάνω στα σώματα των εργαζομένων. Επομένως έχετε πολύ μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτό που λέμε Χρυσή Αυγή», είπε η κ. Παπαρήγα.

«Θα μας κάνετε όλους φοροφυγάδες»

Στη δευτερολογία της, η κυρία Παπαρήγα είπε ότι «θα γίνουμε όλοι φοροφυγάδες όχι από ιδεολογία αλλά από αδυναμία».

Παράλληλα ανέφερε ότι «χρειάζεται θράσος να μιλάτε για τον ΟΣΕ όπως μιλάτε» και αναρωτήθηκε γιατί επί 20 χρόνια οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα για τον ΟΣΕ για να πουληθεί τώρα. Κατήγγειλε επίσης ότι το επιβατικό και μεταφορικό έργο θα το πάρουν ιδιώτες και το κράτος θα έχει τις υποδομές. Η Γ.Γ. του ΚΚΕ χαρακτήρισε τρίγωνο των βερμούδων το ΙΚΑ, τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ και προειδοποίησε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι το τέλος Δεκέμβρη επαρκούν τα αποθεματικά για το εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας. Αλλά και στο ΙΚΑ, όπως είπε η κ. Παπαρήγα τα αποθεματικά επαρκούν για τις συντάξεις μέχρι το τέλος Δεκέμβρη και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί στο ΙΚΑ το 1,492 δις ευρώ από το κράτος.
 
«Να μας πείτε ποιος θεωρείται φτωχός γιατί από εκεί αρχίζει το αφορολόγητο. Εμείς πιστεύουμε ότι το αφορολόγητο πρέπει να είναι στα 20.000 ευρώ και για οικογένεια στα 40.000 ευρώ», είπε ακόμη η κ. Παπαρήγα.

 «Τα κοινωνικά παντοπωλεία δεν είναι απάντηση στη φτώχεια αλλά τείνουν να καταστούν νέοι μηχανισμοί κομματικής ρουσφετολογίας» συμπλήρωσε.