Ο Γιάννης Στουρνάρας πέρασε χθες το απόγευμα προετοιμαζόμενος ψυχολογικά για το Eurogroup. Το τι θα βρει εκεί πάνω κάτω το γνωρίζει. Οι τροϊκανοί τον έχουν προειδοποιήσει να είναι έτοιμος για πολύ «ξύλο» σήμερα το βράδυ. Από το Φλεβάρη, το κλίμα εκεί έχει γίνει πολύ βαρύ για την Ελλάδα. Κάτι η τετράμηνη καθυστέρηση στην εκτέλεση του προγράμματος, που προκάλεσαν οι δυό εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που σημαίνει νέα ελλείμματα, κάτι οι διευκολύνσεις που απέσπασαν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί στην τελευταία σύνοδο Κορυφής και έχουν βγάλει στα... κάγκελα Ολλανδούς και Φινλανδούς, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και όλοι χρειάζονται έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να ξεσπάσουν.

Ας μην ξεχνάμε, ότι το Μάρτιο, ο Παπαδήμος αναγκάστηκε να πάρει πίσω την επιμήκυνση της προσαρμογής ως το 2015, που είχε συμφωνήσει με το ΔΝΤ, γιατί είχε ασφαλείς πληροφορίες ότι αυτή η συμφωνία δεν θα πέρναγε στους υπουργούς Οικονομικών. Μια κουβέντα να πει ο Στουρνάρας για επιμήκυνση, που σημαίνει 20 δισ. παραπάνω και όλοι αυτοί περιμένουν να πέσουν να τον φάνε.  

Υπάρχει κάτι ακόμα που έγινε σαφές στις συνομιλίες με την τρόικα. Το λόμπι όσων θέλουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες και οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου έχουν προχωρήσει. Ο Στουρνάρας αλλά και ο Σαμαράς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο, να της πουν ότι δεν θα δοθούν άλλα χρήματα.

Αυτός ήταν ο λόγος που ο Σαμαράς είπε στη Βουλή, ότι η πεμπτουσία της αποστολής της κυβέρνησης είναι να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και που ο Στουρνάρας είπε τη φράση που σόκαρε και τη συγκύβερνηση, ότι δηλαδή για να γίνει  διαπραγμάτευση θα πρέπει να το θέλουν και οι  άλλοι, παραπέμποντας μάλιστα στη φράση της κ. Λαγκάρντ ότι δεν θέλει να επαναδιαπραγματευτεί.  

Η αποστροφή αυτή του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε αναταράξεις στην συγκυβέρνηση και ενόχλησε κάποιους βουλευτές κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ, μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Τσούκαλης την σχολίασε επικριτικά.

Ο κ. Στουρνάρας επικοινώνησε με τον κ. Κουβέλη με σκοπό να κατευνάσει τα πνεύματα, να καταστήσει όμως σαφή και την πραγματικότητα. Αυτό που συμφωνήθηκε στην κυβέρνηση είναι, ότι αυτή δεν είναι στιγμή για λάθη. Σήμερα στις Βρυξέλλες ο  κ. Στουρνάρας θα πει αυτά που είπε και στη Βουλή, δηλαδή ότι το πρόγραμμα του 2012 θα ξαναμπεί σε τροχιά και ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις.

Γυρίζοντας έχει 15 μέρες καιρό - όσο διαρκεί ο έλεγχος της τρόικας – για να κάνει κάτι εντυπωσιακό που θα απελευθερώσει την επόμενη δόση.

Αν αυτό είναι εφικτό, και έχει να επιδείξει μια σοβαρή ιδιωτικοποίηση ως το Σεπτέμβρη, τότε θα έχει κάτι να πατήσει για να μιλήσει στο επόμενο Eurogroup με διαφορετικό αέρα και ίσως τότε, και οι εταίροι να θέλουν να τον ακούσουν...


Θέμης Δαγκλής