Ηταν η πιο σκληρή επίθεση που έκανε ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας στο Φώτη Κουβέλη και τους συντρόφους του που αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2010 για να ιδρύσουν τη Δημοκρατική Αριστερά. Την ενέταξε σε ένα «καθαρό, σκληρό μνημονιακό μπλοκ, με καθαρό ιδεολογικό φορτίο τον νεοφιλελευθερισμό». Μίλησε για πρώην συντρόφους που «σαν έτοιμοι από καιρό έκαναν αυτό το βήμα το οποίο απ ότι φαίνεται είναι ένα βήμα χωρίς γυρισμό. Ενταχθήκαν ψυχή τε και σώματι στο κοινό μνημονιακο μπλοκ και πλέον αναλαμβάνουν εξ αδιαιρέτου την ευθύνη της ιδιοκτησίας του προγράμματος».

Πρόσθεσε ότι συνεχίζει μια «τρικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση όπου αντί του για το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη έχουμε δυστυχώς την ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη και λέω δυστυχώς γιατί αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο αν θέλετε συνολικά για την πορεία της Αριστεράς».

Και εν τέλει αμφισβήτησε ευθέως το ότι η ΔΗΜΑΡ είναι δύναμη της Αριστεράς: «Οι χαρακτηρισμοί και οι προσδιορισμοί έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο της πολιτικής. Κανείς δεν μπορεί εσαεί να σηκώνει τα λάβαρα και τις κομματικές ταμπέλες και να κρύβεται πίσω από αυτές. Όλοι μας θα δώσουμε λόγο για τις επιλογές μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποκορύφωμα ίσως της προσπάθειας για απαξίωση της ΔΗΜΑΡ ήταν η πρόβλεψη, την οποία θεώρησε αναγκαίο να επαναλάβει περισσότερες φορές στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ότι η ΔΗΜΑΡ θα συγχωνευθεί με το ΠΑΣΟΚ: «προσχωρούνε σε ένα νέο κόμμα από ότι φαίνεται με το κ. Βενιζέλο γιατί βλέπουν ότι δεν μπορούν για πολύ να κρατούν το όνομα αριστερά που έχει ισχυρό ιστορικό στίγμα, δεν μπορεί η αριστερά να συμμετέχει στην κοινωνική καταστροφή».

Η απόδειξη για τη διάθεση της ΔΗΜΑΡ να προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ ήταν για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα στο «Τιτάνια» ήταν η παρουσία του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ κ. Σπ. Λυκούδη στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή.

Για τους επαϊόντες βέβαια, αυτό ήταν απλά μια αβρότητα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, Βενιζέλος και Κουβέλης δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να καθησυχάσει την ανησυχία του κ. Τσίπρα, που μπορεί να βλέπει το μέλλον μπροστά του να προδιαγράφεται λαμπρό, δεν ξέρει όμως πως θα είναι αυτό μετά από 6 μήνες.

Στην πραγματικότητα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να απαξιώσει την συγχώνευση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επειδή τη φοβάται… Με τα σημερινά δεδομένα, τα δύο κόμματα έχουν μια υπολογίσιμη δύναμη του 19% που είναι στα όρια του μεγάλου κόμματος, διασφαλίζει συμμετοχή στην εξουσία και άρα μπορεί να προσελκύσει κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, αν λίγο μόνο σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Υπό προϋποθέσεις, ένα τέτοιο νέο κεντροαριστερό μόρφωμα μπορεί όχι μόνο να ανακόψει το σημερινό ρεύμα προς το ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται ακατανίκητο αλλά ακόμα και να το αναστρέψει, καταστρέφοντας την προοπτική ανάδειξης του στην εξουσία. Όλα αυτά είναι ικασίες, βασίζονται όμως σε φοβίες που πραγματικά υπάρχουν στην Αριστερά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να απαξιώσει με κάθε τρόπο τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά, χαρακτηρίζοντας την παρωχημένη και αβάσιμη στις νέες συνθήκες και επιχειρώντας να κατοχυρώσει όλον αυτόν τον κόσμο, που στις τελευταίες εκλογές ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στο λογαριασμό της Αριστεράς: «Η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα, η αριστερά στον τόπο μας να έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Δεν θεωρούμε έκπληξη το 27%. Ξανάρχεται η Αριστερά στα ποσοστά που της αντιστοιχούν στην ελληνική κοινωνία», είπε ο κ. Τσίπρας.


Θέμης Δαγκλής