Την προοπτική δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού συντονισμού μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί,  Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ολγα Κεφαλογιάννη, έπειτα από διευρυμένης σύνθεσης σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο μηχανισμός αυτός θα συσταθεί με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ζητημάτων που ανακύπτουν και επιδρούν στις τουριστικές ροές προς τη χώρα.

 

Ως προς το ζήτημα των θεωρήσεων εισόδου (visa), ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως θα σταθεί με όλες τις δυνάμεις του κοντά σε όποια ενέργεια τόνωσης του τουρισμού, ενώ εξήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών επικεντρωμένων στις αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα επισημάνθηκε πως θα κινηθούν ενέργειες προς απλούστευση των σχετικών  διαδικασιών.

 

Σύμφωνα με τον κύριο Αβραμόπουλο, το μήνυμα προς τις προξενικές αρχές είναι ότι «όσο δεν προκύπτει πρόβλημα με την συνθήκη Σένγκεν, να μπορεί να εκδοθεί βίζα και μέσα σε 48 ώρες».

 

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι θα εφαρμοστούν και άλλες καινοτομίες όπως για παράδειγμα το πιλοτικό πρόγραμμα απλούστευσης εισόδου στην Ελλάδα από την Τουρκία. Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά σε πολίτες τρίτων χωρών και το οποίο λειτουργεί για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι.

 

Για να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει πιο μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων, το ΥΠΕΞ προωθεί τη συνεργασία με εξωτερικούς παρόχους, αυξάνοντας τα σημεία εξυπηρέτησης ακόμη και σε περιοχές όπου δεν υφίστανται προξενικές αρχές.

 

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, υπάρχουν εντολές ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες χορήγησης θεώρησης πολλαπλών εισόδων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και για πέντε χρόνια.

 

Επιπρόσθετα υφίστανται οδηγίες ώστε να παρέχονται δωρεάν θεωρήσεις σε παιδιά κάτω των 12 ετών, σε μαθητές, φοιτητές, καθώς και ειδικές κατηγορίες πολιτών.

 

Στις δηλώσεις της η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι «όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα φέτος για τον τουρισμό μας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά για να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα και να ελπίζουμε σε ανάκαμψη, με θεσμικές συνέργειες σαν και αυτή», προσθέτοντας πως «η σύμπραξη του υπουργείου Εξωτερικών στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει είναι πολύτιμη».

 

Όπως είπε η κυρία Κεφαλογιάννη, έπειτα από τις τελευταίες εκλογές παρατηρείται ανάκαμψη στις κρατήσεις, χωρίς όμως να είναι εφικτή η ανακατάληψη όλων όσων χάθηκαν.