Την πρώτη μετεκλογική τους παρέμβαση πραγματοποιούν σήμερα, μέσω κοινής ανακοίνωσής τους, έξι κινήσεις πολιτών που τοποθετούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν πολιτικές πρωτοβουλίες που συγκροτήθηκαν από πολιτικά πρόσωπα, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, ανθρώπους της αγοράς κ.ά. που έλκουν την πολιτική καταγωγή τους από την αριστερά και την κεντροαριστερά και σημαντική μερίδα αυτών κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες ενεπλάκη ενεργά με τα του ΠΑΣΟΚ, είτε σε εσωκομματικό είτε σε κυβερνητικό επίπεδο ή ακόμα και σε θέσεις τεχνοκρατικές στο κόμμα ή και στην κυβέρνηση.

 

Έτσι λοιπόν, με δεδομένο ένα κατά κάποιο τρόπο κοινό πολιτικό παρελθόν, μα κυρίως με κοινή οπτική για το μέλλον, οι πολιτικές ομαδοποιήσεις «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β» συνέταξαν και δημοσιοποίησαν ένα κείμενο-αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο παράλληλα αποτελεί και έναν «οδικό χάρτη» για τα όσα κρίνεται ότι πρέπει να γίνουν «αύριο» για τη χώρα.

 

Συνοπτικά, στο «Μετά τις εκλογές: Ανασύνταξη της χώρας για έξοδο από την κρίση», οι «έξι» αναγνωρίζουν επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και εντοπίζουν την ύπαρξη δυναμικής για νέες κυβερνητικές συνεργασίες και βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

 

Αφού διαπιστώνεται στο κείμενο, ότι η επιλογή από το εκλογικό σώμα των διαρθρωτικών αλλαγών εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, συνιστά και ταυτόχρονη αποδοκιμασία των πολιτικών λιτότητας και ύφεσης, οι «έξι» δηλώνουν ότι η κυβερνητική σύνθεση θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει καλύτερα την υφιστάμενη πολιτική δυναμική, ούτως ώστε να ανταποκρινόταν και πιο αποτελεσματικά στις διακυβεύσεις της συγκυρίας.

 

Ζητώντας  αφενός να αποτραπούν όποια φαινόμενα κυβερνητικών αρρυθμιών αφετέρου να διαφυλαχθεί η κυβερνητική συνοχή, οι «έξι» προτείνουν τη σύνθεση ενός στιβαρού εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020.

 

Μέσα από αυτό αντανακλάται η φιλοδοξία να απεγκλωβιστεί η χώρα από παλαιοκομματικές πρακτικές καθώς και να τεθεί αυτή εκ νέου με όρους ισοτιμίας στην εμπροσθοφυλακή των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

 

Τέλος, οι έξι πολιτικές πρωτοβουλίες καλούν σε κινητοποίηση υπέρ της ανασύνθεσης και ανασυγκρότησης του χώρου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους όσοι, εντός και εκτός των όποιων κομματικών τειχών, επιθυμούν με όρους σύγχρονους και συμμετοχικούς να επιχειρήσουν από κοινού στην αναμόρφωση του χώρου της Κεντροαριστεράς.


Το πλήρες κείμενο μπορεί να εντοπιστεί εδώ, στον ιστότοπο μίας εκ των έξι πολιτικών κινήσεων.