Τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ έκρουσε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Αν δεν εξασφαλιστεί η κρατική χρηματοδότηση του ΙΚΑ, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, και η είσπραξη των εισφορών που πρέπει, τότε οι συντάξεις –και πριν τον Δεκέμβρη- δεν θα μπορούν να καταβληθούν» είπε η κυρία Παπαρήγα.

Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις και λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την κατάσταση στο ΙΚΑ, καθώς και με αυτή του ΟΑΕΔ, αλλά και με την διαπίστωση ότι τα αποθεματικά του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων είναι κατά 80% «κουρεμένα».

«Με τον ΟΑΕΔ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς το ΙΚΑ του χρωστάει και δεν πρόκειται να καταβάλλει, και απειλούνται κυριολεκτικά και αυτά τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας, Έχουν αυξηθεί οι γνωστές "μαϊμουδιές" όπου τρέχουν οι δήμοι και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις, να κάνουν προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ με συμβάσεις δύο μηνών, άρα αυτοί που θα δουλέψουν διαγράφονται από την λίστα των επιδοτούμενων ανέργων» τόνισε.

«Τι νόημα έχει να δουλέψεις για δύο μήνες με 400 ευρώ και να χάσεις το επίδομα 10 μηνών;» αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι «έχει γραφτεί στον Τύπο πως σκέφτονται να κλείσουν τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ και να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια για τα επιδόματα ανεργίας- αυτό ακριβώς που κάνουν και με το ΙΚΑ, όπου τις εισφορές των ασφαλισμένων δεν τις αποδίδουν στον ΕΟΠΠΥ, αλλά τις χρησιμοποιούν για τις συντάξεις».