Την πλήρη αντίθεσή τους με τους όποιους σχεδιασμούς αφορούν σε αύξηση της στρατιωτικής θητείας δηλώνουν μέσω της συν-εκπροσώπου Τύπου τους, Ζωής Βροντίση, οι Οικολόγοι Πράσινοι.

«Η αμυντική ετοιμότητα της χώρας χρειάζεται πλέον να ιδωθεί υπό το πρίσμα που το βλέπουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, δηλαδή στην κατεύθυνση ότι αποτελούμε τα ανατολικά σύνορα της. Οι σχετικές ενέργειες ως τώρα δεν αποδείχτηκαν επαρκείς, αφού δυστυχώς οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Άμυνας δεν το θεώρησαν πρώτη προτεραιότητα. Χρειάζεται τάχιστα απεξάρτηση και από τα ονόματα και τις συναλλαγές κατασκευαστών, μεσαζόντων ή των πολιτικών πατρώνων τους της βιομηχανίας όπλων.  Αλλά ακόμα και στο στρατιωτικό της σκέλος, μια σύγχρονη αμυντική ετοιμότητα δεν έχει την παραμικρή σχέση μ' αυτή που πιθανότατα απαιτούνταν πριν κάποιες δεκαετίες. Πρωταρχικό ρόλο παίζει η διάταξη (και όχι ο αριθμός των στρατιωτών ή των στρατοπέδων, που με μια σωστά σχεδιασμένη αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων) μπορεί να βελτιωθεί», σημείωσε η κυρία Βροντίση.


Όπως ειπώθηκε, η έμφαση οφείλεται να δοθεί στις κοινωνικού χαρακτήρα πολιτικές, με σκοπό να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να αμβλυθουν οι οδυνηρές συνέπειες του Μνημονίου για ητν ελληνική κοινωνία.


Παράλληλα, το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων διερωτάται ποια είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ για το ζήτημα, τονίζοντας ότι οι προγραμματικές θέσεις του κόμματος του Φώτη Κουβέλη κινούνταν σε διαφορετική κατεύθυνση.