current views are: 1

16 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση04:05

Αποκρατικοποιήσεις, ισοδύναμα μέτρα και αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου

Σε αγώνα δρόμου για να εντοπιστούν πεδία περιστολής της δημόσιας δαπάνης, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν τα αποκαλούμενα «συνήθη υποζύγια» δίνει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας παράλληλα να καλύψει το χαμένο έδαφος της τρίμηνης προεκλογικής περιόδου.

Δημοσίευση 04:05’
αρθρο-newpost

Σε αγώνα δρόμου για να εντοπιστούν πεδία περιστολής της δημόσιας δαπάνης, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν τα αποκαλούμενα «συνήθη υποζύγια» δίνει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας παράλληλα να καλύψει το χαμένο έδαφος της τρίμηνης προεκλογικής περιόδου.

Σε αγώνα δρόμου για να εντοπιστούν πεδία περιστολής της δημόσιας δαπάνης, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν τα αποκαλούμενα «συνήθη υποζύγια» δίνει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας παράλληλα να καλύψει το χαμένο έδαφος της τρίμηνης προεκλογικής περιόδου. Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει σήμερα σειρά κατά μόνας επαφών με υπουργούς που διαχειρίζονται τα λεγόμενα «μνημονιακά» υπουργεία, προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη προσέγγιση αναφορικά με τις περικοπές που είναι δυνατόν να γίνουν, χωρίς ωστόσο να απειληθεί για μια ακόμη φορά η κοινωνική ισορροπία.

Δύσκολη εξίσωση χωρίς προφανή απάντηση, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εκ των υπουργών δείχνουν να προσέρχονται μάλλον απρόθυμα στις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο, θεωρώντας ότι οι δυνατότητες περικοπών από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Το μήνυμα εν τούτοις από το Μέγαρο Μαξίμου προς το υπουργείο Οικονομικών είναι κρυστάλλινο: Μείωση δαπανών και συγχωνεύσεις οργανισμών.

Δύο κεντρικοί στόχοι που θεωρούνται κρίσιμοι από το Πρωθυπουργικό γραφείο, ώστε να αποφευχθούν μέτρα που θα συμπιέσουν περαιτέρω τα τα χαμηλά εισοδήματα. Και, ως εκ τούτου, το μήνυμα μεταφέρεται αυτούσιο από το υπουργείο Οικονομικών προς τα λοιπά υπουργεία: «Κόψτε εσείς δαπάνες για να μην κόψουμε από μόνοι μας».

Τα περισσότερα υπουργεία όμως δείχνουν να στέλνουν ήδη την απάντησή τους προς το οικονομικό επιτελείο ότι οι περικοπές που μπορούσαν να γίνουν έχουν ήδη γίνει και, εκ των πραγμάτων, οποιεσδήποτε κινήσεις πλέον, θα συνιστούσαν περισσότερο επιλογές συμβολικού χαρακτήρα και όχι ουσιαστικής κατεύθυνσης προκειμένου να συρρικνωθούν οι δαπάνες κατά 11,6 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Εκεί άλλωστε εντοπίζεται και το σημείο της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης, ανάεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά και εστιάζεται ως προς το χρόνο της διατύπωσης επισήμως του αιτήματος της διαπραγάτευσης για την επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος.

Η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, οι αποκρατικοποιήσεις και η εξεύρεση πειστικής αποτελεσματικότητας ισοδύναμων μέτρων ώστε να αποτραπούν περαιτέρω οριζόντιες περικοπές –αρχής γενομένης από τα ειδικά μισθολόγια- είναι τα κύρια συστατικά αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας στα μάτια των εταίρων.

Και θα είναι και το κεντρικό σημείο –αφού πλέον θα υπάρχει καλύτερη εικόνα των οικονομικών δεδομένων των υπουργείων- της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών, το πρωί της Τετάρτης στο Μαξίμου.

Πάνος Ρασσιάς 


σχετικα αρθρα