«Δεν υπάρχει μεταστροφή, ήμουν πάντα εναντίον της ιδέας του δημοψηφίσματος. Δεν ήμουν ενήμερος "για την πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου", παρά μόνο όταν τέθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται αναφορά για «παλινωδία» του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το δημοψήφισμα.  Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπεραμύνθηκε της στάσης του, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού.

«Προσπάθησα να διασώσω την υπόσταση της χώρας και της κυβέρνησης», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν δεν είχε τεθεί θέμα δημοψηφίσματος ο Γιώργος Παπανδρέου «πιθανότατα θα ήταν ακόμη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για την συμμετοχή μας στην ευρωζώνη, ούτε στην παρούσα συγκυρία, σημειώνοντας: «Δεν είναι μέσα στην προγραμματική σύγκλιση, δεν είναι στο τραπέζι».


Σχετικά με τις εσωκομματικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ και την απροθυμία κορυφαίων υπουργών να συμμετέχουν σε αυτές, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Δεν με ενοχλεί τίποτα. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες μετά την ήττα. Πρέπει όμως να δουλέψουμε όλοι μαζί στη βάση για να την μεγαλώσουμε. Είναι δύσκολο να προσαρμοστεί κανείς στις νέες συνθήκες».

Και πρόσθεσε: «Όποιος θέλει να κάνει κόμμα μπορεί να κάνει. Όποιος θέλει να κατέβει στο λαό να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, αν το κάνει. Όποιος έχει πρόβλημα ταυτότητας, αν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ ή όχι, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται. Υπάρχουν τόσοι νέοι που συντάσσονται στην καινούρια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, σε ότι αφορά την προσπάθεια περικοπής 11,5 δισ. ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να ετοιμαστεί το πακέτο των μέτρων που θα παρουσιαστεί στην τρόικα την ερχόμενη Τρίτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθούν 11,5 δισ. ευρώ στη διετία, λόγω ύφεσης».

Ταυτόχρονα, εξήγησε την πρότασή του για κατάρτιση νέου, επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου σχεδίου το συντομότερο δυνατόν, το οποίο να έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2016.

«Πάντα πρέπει να κάνουμε πράγματα και πάντα πρέπει να αποδεικνύουμε ότι είμαστε σοβαροί. Να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και περικοπές σε δαπάνες. Όλα αυτά είναι προφανή και δεδομένα, αλλά τώρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία του 2012. Τώρα κλείνει ο προϋπολογισμός και 1-2 Οκτωβρίου πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προυπολογισμού του 2013. Πρέπει να καταλήξουμε στο μεσοπρόθεσμο και να σκεφτούμε τι θα ζητήσουμε εμείς, που να έχουν σχέση με την πραματική οικονομία και την ανάπτυξη», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.