current views are: 1

17 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση10:33

Επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Σταθάκη για τις αποκρατικοποιήσεις

Επίκαιρη ερώτηση για τις προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις κατέθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

Δημοσίευση 10:33’
αρθρο-newpost

Επίκαιρη ερώτηση για τις προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις κατέθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

Επίκαιρη ερώτηση για τις προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις κατέθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «στις προγραμματικές διακηρύξεις η κυβέρνηση προέβαλλε, όπως κάνει και το Μνημόνιο, ως μοναδικό αντίδοτο στην ύφεση τις αποκρατικοποιήσεις, δημιουργώντας την εντύπωση ότι για την κρίση φταίει το κράτος που ελέγχει δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με τους εταίρους μας, επιχειρηματικό τομέα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σήμερα η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης ύφεσης που έχει καταγραφεί μεταπολεμικά σε χώρα του ΟΟΣΑ, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 17% την περίοδο 2009-2012. Στις προγραμματικές διακηρύξεις η κυβέρνηση προέβαλλε, όπως κάνει και το Μνημόνιο, ως μοναδικό αντίδοτο στην ύφεση τις αποκρατικοποιήσεις, δημιουργώντας την εντύπωση ότι για την κρίση φταίει το κράτος που ελέγχει δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με τους εταίρους μας, επιχειρηματικό τομέα.

Όλες οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωταθλητής των ιδιωτικοποιήσεων στη δεκαετία του 1990 στην ΕΕ (με 63 ιδιωτικοποιήσεις, με υπερδιπλάσια αξία ως ποσοστό επί του ΑΕΠ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) και ότι σήμερα έχει τον μικρότερο κρατικό επιχειρηματικό τομέα στην ΕΕ. Ό,τι έχει απομείνει στον κρατικό τομέα είναι εταιρείες κοινής ωφέλειας, τυχερών παιχνιδιών, και ορισμένων μεταφορών, που αθροιστικά δεν ξεπερνούν σε αξία τα 14 δις, ενώ ταυτόχρονα ως κερδοφόρες (οριακά πλέον και του ΟΣΕ , δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Ακόμα και η άμεση εκποίηση τους, που δεδομένης της φύσης των εταιρειών αυτών είναι αξιακά ανεπιθύμητη, δεν συμβάλλει παρά ελάχιστα είτε στη μείωση του δημόσιου χρέους, είτε στη δημοσιονομική προσαρμογή, πολύ περισσότερο στη μεταστροφή της οικονομίας προς την ανάπτυξη.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

– Προτίθεται να επιμείνει στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων παρά το τεράστιο κοινωνικό κόστος που θα προκαλέσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση ζωτικών τομέων όπως είναι η ενέργεια και το νερό για τα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας;
– Σκοπεύει να επιμείνει στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να πληρωθούν από τα έσοδα οι τόκοι των δανείων αδιαφορώντας πλήρως για τα μακροχρόνια αναπτυξιακά οφέλη που μπορεί να έχει η ελληνική οικονομία από τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των εταιρειών κοινής ωφέλειας;
– Σκοπεύει να προσκομίσει στη Βουλή κάποιας μορφής αναπτυξιακή πολιτική, πέραν των ιδιωτικοποιήσεων, που με συγκεκριμένα μέτρα να συμβάλλει στην ανάκαμψη της μεταποίησης, της ενέργειας, των μεταφορών, του εμπορίου και των εξαγωγών;


σχετικα αρθρα