current views are: 1

17 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση13:22

Οριστικοποιούνται τα μέτρα μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί τελικώς με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), την Πέμπτη 26 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε.

Δημοσίευση 13:22’
αρθρο-newpost

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί τελικώς με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), την Πέμπτη 26 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί τελικώς με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), την Πέμπτη 26 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε. Νωρίτερα έληξε η άτυπη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου, της οποίας αποκλειστικό  θέμα συζήτησης ήταν όσα προέκυψαν από τις χθεσινές διαδοχικές επαφές που είχε ο κύριος Στουρνάρας με τους ομολόγους του στην κυβέρνηση, δηλαδή η πρόοδος που σημειώνεται σχετικά με τις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Ο Γιάννης Στουρνάρας προσήλθε στο πρωθυπουργικό μέγαρο με σκοπό να ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρά για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πορεία των σχεδιασμών των υπουργείων ως προς την περιστολή των δαπανών τους.

 

Παράλληλα, στους φακέλους του υπουργού Οικονομικών συμπεριλαμβάνονταν και οι προτάσεις που προέκυψαν από τις μελέτες του ΚΕΠΕ για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τα τελευταία  δεδομένα, ως προς τις συντάξεις, το πλαφόν αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2.400 ευρώ. Αν ισχύσουν οι πληροφορίες, το μέτρο θα αφορά σε  130.000 συνταξιούχους, κυρίως όσους ανήκουν στα ευγενή ταμεία.

 

Εκεί όμως που φαίνεται να μην αποφεύγονται οι δραστικές μειώσεις, είναι στα κοινωνικά επιδόματα, εκ των οποίων, προς το παρόν, τα μόνα που φαίνονται να μη θίγονται, είναι αυτά που αφορούν στην ανεργία και στο ΕΚΑΣ.

 

Ενστάσεις από Βενιζέλο

Πάντως, από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ότι αφορά την προσπάθεια περικοπής των 11,5 δισ. ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να ετοιμαστεί το πακέτο των μέτρων που θα παρουσιαστεί στην τρόικα την ερχόμενη Τρίτη, εξέφρασε την άποψη ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθούν 11,5 δισ. ευρώ στη διετία, λόγω ύφεσης».

 

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών

Μέσα στην ημέρα θα υπάρξει σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να κοστολογηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα μέτρα που πρόκειτα να ληφθούν, ώστε κατά την αυριανή συνάντηση των τριών πολιτκών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, να υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα.

 

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα» σημειώνουν από το υπουργείο οικονομικών. «Παλεύουμε για να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση έως τον Σεπτέμβριο και την επιμήκυνση… Τα 11,6δισ. € δεν είναι ανάγκη να τα προσδιορίσουμε επακριβώς. Η τρόικα ζητά κατευθύνσεις και όχι λεπτομέρειες», προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

 

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του κυρίου Στουρνάρα με τους ομολόγους του, οι παραπάνω κύκλοι του υπουργείου οικονομικών δηλώνουν πως, «τα άλλα υπουργεία είναι συνεργάσιμα. Θα αναμέναμε περισσότερα αλλά δεν έχουν την τεχνογνωσία. Πρέπει να τους βοηθήσουμε».

 

Αποφασιστικότητα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων

Πάντως, ήδη από εχθές, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε δυσφορία για τις κρινόμενες ως αδύναμες επιδόσεις υπουργών στο θέμα της εξεύρεσης των τρόπων περιστολής των δαπανών των υπουργείων τους.

Από τον πρωθυπουργό άλλωστε έχει δοθεί σαφής και ρητή εντολή για κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων προς επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο -και- της αναδιάρθρωσης του κράτους.

Εν τούτοις, όπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανιδης, έπειτα από συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, υπάρχει βούληση και πρόνοια ώστε οι όποιες περικοπές να συντελεστούν, αν όχι με ανύπαρκτο, τουλάχιστον με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος.


σχετικα αρθρα