current views are: 1

17 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση18:26

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν μπορεί να υπολογίσει ακόμα το ύψος των περικοπών

Ανακριβή χαρακτηρίζει, μέσω ενημερωτικού σημειώματος, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την πληροφορία ότι πρότεινε περικοπές 100 εκατ. ευρώ αντί των ζητούμενων 2,2 δισ.

Δημοσίευση 18:26’
αρθρο-newpost

Ανακριβή χαρακτηρίζει, μέσω ενημερωτικού σημειώματος, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την πληροφορία ότι πρότεινε περικοπές 100 εκατ. ευρώ αντί των ζητούμενων 2,2 δισ.

Ανακριβή χαρακτηρίζει, μέσω ενημερωτικού σημειώματος, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την πληροφορία ότι πρότεινε περικοπές 100 εκατ. ευρώ αντί των ζητούμενων 2,2 δισ. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας νέας, αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, με κύριο στόχο την υψηλή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς επίσης ότι εκτός από ωφέλιμες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, η διοικητική μεταρρύθμιση θα αποφέρει και μεγάλα δημοσιονομικά οφέλη.

Το υπουργείο, με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την απροθυμία υπουργών να προχωρήσουν σε ουσιαστικές περικοπές διευκρινίζει ωστόσο ότι «τα οφέλη αυτά δεν προκύπτουν από περικοπές δαπανών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά του συνόλου της κυβέρνησης» και εξηγεί ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός του ίδιου είναι μικρότερος από 100 εκατομμύρια.

Αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα:

«Τόσο για τον ακριβή υπολογισμό των εξοικονομούμενων πόρων, όσο και για την υλοποίηση των στόχων της εξοικονόμησης, απαιτείται η συνεργασία και των άλλων υπουργείων. Αντιθέτως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία τόσο με το υπουργείο Οικονομικών, όσο και με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force), έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια ανατροπής δεδομένων δεκαετιών στη Δημόσια Διοίκηση, με κατ’ εξοχήν παράδειγμα αυτό της αξιολόγησης των δομών του Δημοσίου, η οποία θα ακολουθηθεί και από αξιολόγηση του προσωπικού. Η προσπάθεια ακριβούς υπολογισμού του δημοσιονομικού οφέλους της Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη ξεκινήσει. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος και της συναρμοδιότητας όλων των υπουργείων στην προσπάθεια αυτή, δε θα ήταν δυνατόν μια κυβέρνηση λίγων ημερών να έχει οριστικοποιήσει τα ποσά που θα προκύψουν από τις περικοπές δαπανών που συνδέονται με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Είναι όμως βέβαια ότι η διοικητική μεταρρύθμιση θα αποφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη (πάντα μέσα στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης να μη γίνουν απολύσεις), από εξοικονόμηση πόρων σε δαπάνες όπως μισθώματα, έξοδα κίνησης και τηλεπικοινωνιών, διευθυντικές αμοιβές, ενοποίηση προμηθειών, κ.λπ. Παράλληλα θα υπάρξει όφελος από την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ανθρώπινων και άλλων πόρων της Δημόσιας Διοίκησης».


σχετικα αρθρα