Την κρίσιμη απόφαση για το αν θα υιοθετήσουν πολιτική στάση ή τεχνοκρατική κατεύθυνση στην από εδώ και εμπρός στρατηγικής της κυβέρνησης, καλούνται να λάβουν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, στην κοινή τους συνάντηση σε λίγες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι διαπιστώσεις των τελευταίων ημερών σε καθένα από τα υπουργεία και η ενδοκυβερνητική διαμάχη που δείχνει να διατηρείται ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους υπουργούς που διαχειρίζονται «μνημονιακά» χαρτοφυλάκια επιτάσσουν ως αναγκαία τη λήψη συγκεκριμένης απόφασης από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Αιχμή παραμένει ασφαλώς η πηγή από την οποία θα εξοικονομηθούν τα περίπου 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις διαθέσιμες επιλογές να εμφανίζονται ολοένα και λιγότερες. Δεν είναι τυχαία η διαρροή του υπουργείου Οικονομικών, χθες, ότι γίνεται κάθετι δυνατό προκειμένου να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές, ωστόσο ουδείς μπορεί να τις αποκλείσει.

Ο κ. Σαμαράς παραμένει υπέρμαχος της αντίληψης ότι θα πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί το κοινωνικό κεκτημένο και να μη συμπιεστούν περαιτέρω μισθωτοί και συνταξιούχοι. Στρατηγική επιλογή η οποία όμως είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί λόγω της αμεσότητας που απαιτείται στη λήψη μέτρων.

Περιουσιολόγιο και νέος φορολογικός νόμος είναι από κοινού με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας οι βασικοί άξονες των κυβερνητικών προσπαθειών. Απαιτείται χρόνος όμως για να γίνουν και, ως εκ τούτου, τα άμεσα μέτρα μπορεί να αποτελέσουν τελικά μονόδρομο.

Ο διαχωρισμός ανάμεσα στο περιεχόμενο των επιλογών –αν δηλαδή θα πρόκειται να κινηθούν σε πολιτική ή τεχνοκρατική κατεύθυνση- θα καθοριστεί από την τελική εικόνα που θα υπάρξει σήμερα αναφορικά με το τι συμβαίνει σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να λάβουν υπ’ όψιν τους μια σειρά παραμέτρων για κάθε υπουργείο και τις επιμέρους παραμέτρους προτού καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. Υπάρχουν επί παραδείγματι περιπτώσεις κατά τις οποίες, ενώ η έκθεση του ΚΕΠΕ κάνει λόγο για περικοπές ύψους ενός δισ., συμβαίνει οι οφειλόμενες επιστροφές του δημοσίου προς το υπουργείο αυτό να υπερβαίνουν το ποσόν του ενός δισ.

Κεντρικός παρονομαστής ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, παραμένουν οι πραγματικές διαθέσεις των εταίρων –δείγμα αναμένεται να καταγραφεί κατά την επόμενη επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα, περί τα τέλη του μήνα. Το θετικό σενάριο για την ελληνική πλευρά περιλαμβάνει την εξαγγελία μιας σειρά από μέτρα κοντά στα 11 δισ., ώστε να ενισχυθεί το «οπλοστάσιο» των εταίρων μας απέναντι στο εσωτερικό τους ακροατήριο και να διευκολυνθεί η λήψη της απόφασης για την επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος. 

Πάνος Ρασσιάς