current views are: 1

18 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση10:55

Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, η απόφαση των αρχηγών

Σε συμφωνία σε όλες τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας κατέληξε η σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Δημοσίευση 10:55’
αρθρο-newpost

Σε συμφωνία σε όλες τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας κατέληξε η σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Σε συμφωνία σε όλες τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας κατέληξε η σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να μην ληφθούν νέα μέτρα το 2012, είπαν «όχι» σε οριζόντια μέτρα ενώ αποφάσισαν να τηρήσουν κατά γράμμα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Συμφώνησαν επίσης στη διαπραγμάτευση για επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής πολιτικής.  Οι πολιτικοί αρχηγοί είπαν «ναι» σε ισοδύναμα αντί περικοπών για τα ειδικά μισθλόγια και «ναι» στις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις. «Η κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου που χάραξαν εξ αρχής οι πολιτικοί αρηγοί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου

Στόχος μας να οδηγήσουμε τη χώρα σε μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά την κοινή συνάντηση
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αναγκαία την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής για να γίνει αυτό πρόσθεσε πρέπει να δείξουμε αξιοπιστία και να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμπεριέλαβε τις ιδιωτικοποιήσεις.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι για το λόγο αυτό θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και του κυβερνητικού επιτελείου.  Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει η κατάσταση στην αγορά και να υπάρξει ρευστότητα ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη.

Για τον λόγο αυτό θεωρησε αναγκαία την καταβολή των επόμενων δόσεων καθώς όπως είπε μεγάλο ποσοστό από αυτές θα πέσει στην αγορά. Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2012 τόνισε ότι δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα και ότι όλα τα προβλεπόμενα μέτρα θα εφαρμοστούν με μέγιστο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας. Ωστόσο όπως εξήγησε ότι ο προϋπολογισμος μπορεί να εξελιχθεί ομαλά μόνον εάν τηρεί τους όρους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Εξήγησε δε  ότι για τα ειδικά μισθολόγια και άλλα θέματα που άπτονται των ευπαθών τάξεων θα βρεθούν λύσεις με ισοδύναμα μέτρα. 

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα εντός του 2012 τόνισε ότι συμφωνήθηκε να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά με την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης με της θέρμανσης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε ό,τι αφορά στο τέλος ακίνητης περιουσίας εξήγησε ότι αναζητώνται μέτρα για την ελάφρυνση μερίδας πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν. Όπως εξήγησε εξετάζεται το μέτρο των δόσεων για την αποπληρωμή του τέλους. 

Εξερχόμενος νωρίτερα του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι ότι η συζήτηση ήταν χρήσιμη και ότι «συμφωνήσαμε σε βασικές κατευθύνσεις για τα 11,5 δισ.». 


σχετικα αρθρα