current views are: 1

20 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση04:04

Στη σκληρή αντιμνημονιακή στρατηγική επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ

Έπειτα από 4 εβδομάδες σχετικής ηρεμίας ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε απότομα τους τόνους, στην κατεύθυνση της… Ευρώπης. Τόσο στο θέμα της υπερψήφισης ή όχι της πρότασης του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, όσο και στο ενδεχόμενο συνάντησης με την τρόικα, οι σκληροί στην Κουμουνδούρου έδωσαν τον τόνο.

Δημοσίευση 04:04’
αρθρο-newpost

Έπειτα από 4 εβδομάδες σχετικής ηρεμίας ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε απότομα τους τόνους, στην κατεύθυνση της… Ευρώπης. Τόσο στο θέμα της υπερψήφισης ή όχι της πρότασης του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, όσο και στο ενδεχόμενο συνάντησης με την τρόικα, οι σκληροί στην Κουμουνδούρου έδωσαν τον τόνο.

Έπειτα από 4 εβδομάδες σχετικής ηρεμίας ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε απότομα τους τόνους, στην κατεύθυνση της… Ευρώπης. Τόσο στο θέμα της υπερψήφισης ή όχι της πρότασης του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, όσο και στο ενδεχόμενο συνάντησης με την τρόικα, οι σκληροί στην Κουμουνδούρου έδωσαν τον τόνο. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ανήκει στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σε ότι φορά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ ήταν τέτοια, ώστε να υποχρεώσει σε αναδίπλωση τον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη που αποφεύγοντας να δεσμευτεί για το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι θα καταψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους. Και όμως:

Όταν το ΚΚΕ κατέθεσε και δημοσιοποίησε την πρόταση του για την κατάργηση των μνημονίων, οι μετριοπαθείς φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι αυτό συμπεριλαμβάνει και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει και ως εκ τούτου θα ήταν ανακόλουθος, αν την καταψήφιζε.

Παρακάμπτοντας αυτές τις ενστάσεις πάντως, στην Κουμουνδούρου επικράτησε η σκληρή γραμμή Λαφαζάνη που τάχθηκε χωρίς καμιά επιφύλαξη υπέρ της πρότασης. Όταν κατάλαβαν ότι η ηγεσία του κόμματος δεν είχε καμιά διάθεση να αντιπαρατεθεί με το αριστερό ρεύμα για το θέμα αυτό, οι μετριοπαθείς, όπως ο Δ. Παπαδημούλης άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν την πρόταση.

Η διολίσθηση Τσίπρα σε σκληρότερες και «αντιευρωπαϊκότερες» θέσεις έγινε εμφανής και στο θέμα της τρόικας όπου αρνήθηκε κάθε συζήτηση με τους «υπαλλήλους» όπως τους χαρακτήρισε και αρνήθηκε το αίτημα τους για συνάντηση.

Και εδώ, όταν ετέθη πρώτη φορά το θέμα, στην πρώτη επίσκεψη των Τομσεν, Μαζουχ και Μορς στην Αθήνα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση, ή αρνιόνταν να προεξοφλήσουν τη στάση του κόμματος, π.χ. ο Γ. Σταθάκης.

Μόνο ο Π. Λαφαζάνης τάχθηκε από τότε κατηγορηματικά και δημόσια εναντίον μιας συνάντησης με την τρόικα. Και αυτή η άποψη τελικά έγινε γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η προϊούσα «λαφαζονοποίηση» του κόμματος, δύο βδομάδες πριν η Κουμουνδούρου κατεβάσει ρολά για διακοπές δεν θα πρέπει να ξενίζει.

Καλώς ή κακώς, στην Κουμουνδούρου διάβασαν την μικρή υποχώρηση που κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές με ανησυχία. Θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στην εμφανή χαλάρωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές και άλλαξαν τακτική ώστε να κερδίσουν το χαμένο έδαφος. Το κατά πόσον θα αποδώσει αυτή η μετωπικά αντιευρωπαϊκή στρατηγική θα φανεί στην πορεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιστρέφει σε πολύ σκληρές θέσεις, κάτι που μπορεί εν τέλει και να ευνοεί την κυβέρνηση.

Θέμης Δαγκλής


σχετικα αρθρα