Τριαντα οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή σχεδόν του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.   Παρά το πέρασμα του χρόνου, οι μνήμες παραμένουν νωπές και η Κύπρος θυμάται και αγωνίζεται για την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας. Στις 5:30 το πρωί, που άρχισε η εισβολή του «Αττίλα» ήχησαν οι σειρήνες.

Στις οκτώ το πρωί, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Παρόντες ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια στο κενοτάφιο των πεσόντων. Παρούσα ήταν και η διακομματική αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής.

Τα κυπριακά κόμματα, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και τονίζουν την ανάγκη για αγώνα μέχρι τη δικαίωση. Τονίζουν, επίσης, την ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία στον κοινό αγώνα για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Μετά το μνημόσυνο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων μετέβη στα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου είναι θαμμένοι αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1956-59