Ως μέτρο πιστης εφαρμογής του «ακραίου νεοφιλελεύθερου πρόγραμματος της μνημονιακής συγκυβέρνησης των τριών πολιτικών αρχηγών» αξιολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ την απόφαση περικοπής του «εφάπαξ» κατά 22,67%. Μάλιστα το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστερά υπολογίζει τις συνολικές μειώσεις στο «εφάπαξ», όπως αυτές έχουν προκύψει από την υλοποίηση του μνημονίου και έπειτα, στο 43%.

«Το καινούριο, οριζόντιο –λίγο μετά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα και ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις μέσα στο 2012!- "πετσόκομμα" του εφάπαξ φανερώνει τον απύθμενο κυνισμό της συγκυβέρνησης, η οποία από τη μια πλευρά προχωρά στην ανακεφαλαιοποίηση χρεοκοπημένων, επί της ουσίας, ιδιωτικών τραπεζών και από την άλλη πλευρά οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία και μετατρέπει τις παροχές τους σε ελεημοσύνη», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη σχετική ανακοίνωσή του.

 

Όπως τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «απέναντι σε αυτή τη βαθιά ταξική πολιτική που κοινωνικοποιεί τις ζημιές του μεγάλου κεφαλαίου και "καταληστεύει" τις εισφορές και τις θυσίες μιας ζωής των εργαζομένων, είμαστε όχι απλά αντίθετοι αλλά οργισμένοι και αποφασισμένοι».