Δύο διαδοχικές παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά, μία με το κόψιμο του ρεύματος στο άσυλο Ανιάτων και μια με τη Χαλυβουργία, δίνουν τον τόνο με τον οποίο θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός. Ταυτοχρόνως, σε συνδυασμό με το σαφές μήνυμα προς τους (γαλάζιους κυρίως) υπουργούς «κάτω τα κεφάλια, δουλειά και μόνο δουλειά», στο Μαξίμου άρχισε να επικρατεί η άποψη ότι η κρατική μηχανή μπορεί να κινηθεί. Ο Αντώνης Σαμαράς- λένε οι στενοί του συνεργάτες, είναι αποφασισμένος να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να προχωρήσει η χώρα προς τα μπρος. Το έδειξε και τις ημέρες που βρέθηκε αναγκαστικά λόγω του προβλήματος υγείας στο σπίτι του, το δείχνει καθημερινά και από τότε που εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, στέλνοντας τα μηνύματα προς την αντιπολίτευση, αλλά και το εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού βλέπουν ότι ο Α. Σαμαράς έχει πάρει καθαρά το «πάνω χέρι» και αυτό τους προκαλεί από τη μια ευχαρίστηση και από την άλλη αγωνία για την έκβαση κρίσιμων επιλογών, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η μείωση του Δημοσίου. Προσώρας υπήρξε και κάποια αγωνία, καθώς κάποιοι υπουργοί έδειξαν να μην κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά κάποιες προειδοποιήσεις μάλλον τους επανέφεραν στη σκληρή πραγματικότητα.

Ο Αντώνης Σαμαράς προσωπικά αλλά και μέσω των στενών του συνεργατών Κώστα Μπούρα και Δημήτρη Σταμάτη δεν αφήνει- όπως λένε, τίποτα στην τύχη. Όλοι ελέγχονται και «απολογούνται». Ο Πρωθυπουργός σέβεται φυσικά τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ότι έχει συμφωνηθεί, έστω και αν χρειαστεί να τους κακοκαρδίσει. Γνωρίζει ωστόσο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης βρίσκονται κατά κάποιο τρόπο σε άβολη θέση, γιατί συχνά δέχονται και εσωκομματικά πυρά- λιγότερα ο πρώτος και περισσότερα ο δεύτερος.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά την προσπάθεια που καταβάλλουν και για τον λόγο αυτό δεν προτίθεται να τους βάλει σε ατραπούς που θα δοκιμάσουν την αντοχή τους. Για τον λόγο αυτό και κάποιες επιλογές (πχ οι Γενικοί Γραμματείς) καθυστέρησαν κάπως ώστε να βρεθεί η χρυσή συναινετική τομή. Κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Α. Σαμαράς, ακολουθεί το δόγμα Βίσμαρκ «σιδερένια γροθιά σε βελούδινο γάντι».

Θέμης Δαγκλής