«Όχι σε άλλα οριζόντια μέτρα, γιατί δεν τα αντέχει η κοινωνία», επανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς και τόνισε ότι σύντομα θα αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία για αναδιαπαραγμάτευση του Μνημονίου αλλά και της δανειακής σύμβασης παράλληλα με την ανάπτυξη. 
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ «δεν είναι δεδομένο ότι έχουμε ξεφύγει από χρεοκοπία ούτε δεδομένη η παραμονή στο ευρώ, αν δεν ασκηθούν συγκεκριμένες πολιτικές βαθειάς προοδευτικής μεταρρύθμισης με ίση κατανομή των βαρών». Ανέφερε δε, ότι γίνεται σε κυβερνητικό επίπεδο είναι επεξεργασία ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας και αυτό απαιτεί, όπως είπε «μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια».

Από το βήμα της Κ.Ε ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε ότι «σύντομα θα αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία για να τεθεί το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην Ε.Ε πέραν της τρόικας». Ωστόσο επεσήμανε πώς «τίποτα δεν θα γίνει αν δεν αντιμετωπισθεί η ύφεση και εκείνο που πρέπει να προταχθεί είναι απαραίτητα η ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προσδιόρισε το ρόλο της στο κυβερνητικό σχήμα λέγοντας ότι «δεν είμαστε μόνο να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε το κυβερνητικό έργο αλλά να συμβάλλουμε με προτάσεις και θέσεις» και υπογράμμισε πώς «στηρίζουμε την κυβέρνηση και θα διεκδικούμε επίπονα και συστηματικά να τηρείται η Προγραμματική Συμφωνία και Σύγκλιση».

Όσο για την απόφαση να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα ο κ.Κουβέλης είπε ότι θα ήταν εύκολο να ήταν άνετα και βολικά στην αντιπολίτευση αλλά λειτούργησε με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την χώρα.

«Η ευθύνη που έχουμε αναλάβει ξεπερνά το 6,23% που μας έδωσε ο λαός αλλά θα προωθήσουμε το έργο που αναλάβαμε», είπε χαρακτηριστικά.