Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση προκαλεί υπόθεση παράτυπης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Ευρωπαίων πολιτών του δήμου Αθηναίων 72 ατόμων βουλγαρικής υπηκοότητας.

Για την υπόθεση, που ήρθε στο φως μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας Το Ποντίκι, διενεργήθηκε έρευνα από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο διέταξε την έρευνα, προέκυψε ότι σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων «δεν συμπληρώθηκαν, δεν υπογράφηκαν και δεν κατατέθηκαν στον δήμο Αθηναίων από τους ίδιους».

Επιπλέον «οι αναφερόμενες στις αιτήσεις-δηλώσεις, ως διευθύνσεις κατοικίας των ως άνω εκλογέων, που εντοπίζονται στην περιοχή Πετραλώνων, δεν είναι οι πραγματικές».

Επίσης, αναφέρεται ότι «οι εν λόγω αιτήσεις συμπεραίνεται ότι συμπληρώθηκαν, υπογράφηκαν και κατατέθηκαν στον δήμο Αθηναίων από τρίτους και παρά ταύτα έγιναν δεκτές από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Αθηναίων».

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, αποστέλλεται εγκύκλιος στα εκλογικά τμήματα όπου επρόκειτο να ψηφίσουν οι 72 Βούλγαροι, με την εντολή να απαγορευθεί να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι το πρώτο μέλημα είναι να μην ψηφίσουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και τόνισε ότι βρίσκεται «σε εξέλιξη εκτεταμένη έρευνα από τις δικαστικές αρχές για να διαπιστωθεί στην πορεία ποια κενά, σε ποιες υπηρεσίες και για ποιο σκοπό υπήρχαν στον δήμο», που παρά λίγο να σταθούν αιτία -όπως είπε- «να γυρίσει η Ελλάδα πίσω σε πολύ παλιές εποχές».

Από την πλευρά του, ο Νικήτας Κακλαμάνης, αν και σημειώνει ότι το πόρισμα δεν καταλογίζει καμία απολύτως ευθύνη στον δήμαρχο, εκλαμβάνει την όλη υπόθεση ως προσπάθεια να πληγεί ο ίδιος εν όψει εκλογών, την οποία όμως χαρακτηρίζει αποτυχημένη.

«Ο κ. Ραγκούσης έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του πορίσματος, το οποίο συντάχθηκε βεβιασμένα και, το βασικότερο, χωρίς να πραγματοποιηθεί εις βάθος έρευνα» στη παραπάνω διαδικασία, ενώ προσθέτει ότι «ωστόσο, αρμόδιο για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων είναι το υπουργείο Εσωτερικών» ανέφερε ανακοίνωση του δημάρχου.

«Στο πόρισμα των ελεγκτών υπάρχει μαρτυρία ενός εκ των 72 ατόμων που λέει ότι τους είπαν να εγγραφούν για να υποστηρίξουν ομοεθνή τους. Στο δικό μου ψηφοδέλτιο δεν υπάρχει υποψήφιος εκ Βουλγαρίας, ούτε στου κ. Σοφιανού, υπάρχει όμως στου κ. Καμίνη» δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης στο κεντρικό δελτίο του Mega.

«Το ζήτημα είναι τι έκανε ο δήμος του οποίου ο κ. Κακλαμάνης προΐσταται» απάντησε ο κ. Καμίνης από το ίδιο δελτίο ειδήσεων.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίζει την υπόθεση «πρωτοφανή» και σημειώνει ότι «η αντίδραση του κ. Κακλαμάνη, ενώπιον των αποκαλύψεων αυτών, είναι για άλλη μια φορά χαρακτηριστική της νοοτροπίας του. Το να φτάνει στο σημείο όμως να κατηγορεί το υπουργείο επειδή προβαίνει στον οφειλόμενο από το νόμο έλεγχο προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποτραπεί τελικά το ενδεχόμενο νοθείας στις επικείμενες εκλογές, είναι πραγματικά ανήκουστο».

«Δύο ημέρες πριν τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, παρακολουθούμε τον Υπουργό Εσωτερικών, να εγκαταλείπει το θεσμικό του ρόλο και να αποδύεται σε εναγώνια προσπάθεια προστασίας του κυβερνητικού υποψηφίου. Τέτοια φαινόμενα έχει να γνωρίσει η χώρα από αλήστου μνήμης εποχές» ανταπάντησε, με ανακοίνωσή του, ο κ. Κακλαμάνης.