Διευκρινίσεις σχετικά με την εξαγγελία του προγράμματος περί χρηματοδότησης των ΜμΕ ζητεί ο υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, τονίζοντας μάλιστα ότι η σχετική συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες είναι παλιά και όχι νέα.
Όπως επισημαίνει ο κ. Σταθάκης, η χθεσινή συμφωνία υπογράφεται για τρίτη φορά: «αρχικά στις 21 Σεπτεμβρίου του 2011 με την Εθνική Τράπεζα (250 εκατομμύρια) και μετά στις 20 Μαρτίου από την κυβέρνηση Παπαδήμου (500 εκατομμύρια), τελικά όμως «πάγωσε» όταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων… επιχείρησε να βάλει «ρήτρα δραχμής» σε τρέχουσες συμβάσεις της στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες όπως την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, και προκαταβολικά στην Ισπανία, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων, πριν υπαναχωρήσει».

«Η χαρακτηριστική περιορισμένη δραστηριότητα της Τράπεζας στην μνημονιακή Ελλάδα των τελευταίων δύο χρόνων και η αφύπνισή της κατά τη συζήτηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ», μας καθιστούν επιφυλακτικούς για τη νέα «παλιά» εξαγγελία της συμφωνίας», προσθέτει.

Σημειώνει ακόμη ότι διαχειριστής του προγράμματος είναι οι τράπεζες, καθώς, όπως αναφέρει, η πρόσφατη εμπειρία της Κύπρου είδε το αντίστοιχο πρόγραμμα, ύψους 1 δις, να ενισχύει τελικά την ρευστότητα των τραπεζών και να μην καταλήγει στις ΜμΕ.

Ο κ. Σταθάκης ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα οι όροι της συμφωνίας και «κυρίως το επιτόκιο δανεισμού, το οποίο συνήθως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν αποκαλύπτει» και απαιτεί πλήρη δημοσιοποίηση των όρων και των προϋποθέσεων και της εφαρμογής του προγράμματος βήμα προς βήμα.

Εκφράζει τέλος την ανησυχία ότι η νέα συμφωνία μπορεί να συνδεθεί με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ««οπότε αποδέκτες του θα είναι οι νέοι εν δυνάμει αγοραστές δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και όχι οι δοκιμαζόμενες παραγωγικές ΜμΕ επιχειρήσεις».