current views are: 1

24 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση03:55

«Μαραθώνιος» στην κυβέρνηση για την περιστολή των δαπανών του Δημοσίου

Με τους εξονυχιστικούς ελέγχους της τρόικας να αρχίζουν από σήμερα σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά, το Μαξίμου προγραμματίζει τη στρατηγική του απέναντι στους πιστωτές, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το κλίμα ασφυκτικής πίεσης που έχει ήδη καλλιεργηθεί τα προηγούμενα 24ωρα από Βερολίνο και ΔΝΤ σε βάρος της Αθήνας. 

Δημοσίευση 03:55’
αρθρο-newpost

Με τους εξονυχιστικούς ελέγχους της τρόικας να αρχίζουν από σήμερα σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά, το Μαξίμου προγραμματίζει τη στρατηγική του απέναντι στους πιστωτές, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το κλίμα ασφυκτικής πίεσης που έχει ήδη καλλιεργηθεί τα προηγούμενα 24ωρα από Βερολίνο και ΔΝΤ σε βάρος της Αθήνας. 

Με τους εξονυχιστικούς ελέγχους της τρόικας να αρχίζουν από σήμερα σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά, το Μαξίμου προγραμματίζει τη στρατηγική του απέναντι στους πιστωτές, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το κλίμα ασφυκτικής πίεσης που έχει ήδη καλλιεργηθεί τα προηγούμενα 24ωρα από Βερολίνο και ΔΝΤ σε βάρος της Αθήνας.  Δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και δημοσιεύματα μεγάλων μέσων ενημέρωσης του εξωτερικού (πχ, το Spiegel) φαίνονται να αποτελούν συντονισμένη πρακτική των κέντρων εξουσίας σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν το περιβάλλον απέναντι στις ελληνικές διεκδικήσεις για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος και εν γένει χαλάρωσής του. 

Δεδομένου ότι στην επίσκεψή της αυτή, η τρόικα θα έχει πληρέστερη εικόνα για το σημείο στο οποίο βρίσκεται το πρόγραμμα αλλά και τις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει, κυρίως λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται την Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι στο Μαξίμου προκειμένου να χαράξουν την κεντρική γραμμή άμυνας απέναντι στους εταίρους. 

Ενώ στο οικονομικό επιτελείο συγκεντρώνουν σταγόνα σταγόνα τις πηγές απ’ όπου ευελπιστούν να προκύψουν τα 11,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται (ως χθες διαρρέετο ότι το ποσό έχει ανέλθει στα 9 δισ. –υπό της αίρεση πάντα ότι η Τρόικα θα κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών) από το επιτελείο του πρωθυπουργού προσβλέπουν να πείσουν τους εταίρους για την επόνηση ενός μεγαλεπίβολου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής, στηριγμένου κατά κύριο λόγο στην περιστολή των δαπανών του δημοσίου. 

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των 20 οργανισμών που συγγχωνεύοονται ή καταργούνται ενώ ως το βράδυ, ο κ. Σαμαράς αναμένει στο γραφείο του τους τελικούς καταλόγους ανά υπουργείο, των κτηρίων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του κάθε υπουργείου, ώστε να αρχίσουν οι σχεδιασμοί για τη μεταφορά των υπηρεσιών σε αυτά, ώστε να περισταλεί το κόστος των ενοικίων. 

Από το Μαξίμου επιχειρείται να σταλεί το μήνυμα της αποφασιστικότητας για τη δρομολόγηση και άμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται, ώστε να ανακτηθεί έστω και μερικώς η αξιοπιστία της χώρας και να διαμορφωθεί κατάλληλη βάση για την διαπραγματευση ως προς τη χρονιή επιμήκυνση του προγράμματος (ταυτόχρονα βέβαια και με τις ραγδαίες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα του ευρωπαϊκού νότου, αρχής γενομένης από την Ισπανία). 

Στη συνάντηση της Πέμπτης αναμενεται να κλείσει η συμφωνία των τριών ως προς την τελική στρατηγική της κυβέρνησης, εν όψει της συνάντησης Σαμαρά- τρόικας την Παρασκευή. Μια συνάντηση πάντως η οποία, όπως διαμηνύεται από το Μαξίμου, θα έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα αφού, όπως έχει επισημανθεί από συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να μετακινήσει τη διαπραγμάτευση γιια το Μνημόνιο, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή με τυς ομολόγους του αρχηγούς κρατών της Ευρώπης. 

Πάνος Ρασσιάς


σχετικα αρθρα