Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προτίθεται να αποστείλει ερωτηματολόγιο προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του Κινήματος, το οποίο θα σχετίζεται με ζητήματα ταυτότητας και φυσιογνωμίας του κόμματος, ούτως ώστε δια των απαντήσεων να καθορισθούν βασικοί άξονες επί των οποίων θα βασιστεί ο διάλογος για την ανασύσταση της παράταξης.
Σήμερα, σε συνεδρίαση που διήρκησε ώρες, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας παρουσίασαν τα κείμενα σχολιασμού που είχε ζητήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τα οποία αφορούσαν τις ομιλίες που είχε πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Συνδιάσκεψη και την πλέον πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


Δευτερολογώντας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να κάλεσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να στηρίξουν την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών προκειμένου να οργανωθεί ο προγραμματικός διάλογος με τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους Πράσινους, καθώς και κινήματα πολιτών.

 

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να υπογράμμισε πως η «σύγκρουση» μεταξύ Βορρά και Νότου, αλλά η αντίστοιχη ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα  και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέχρι στιγμής  δεν έχει προσφέρει κάποιου τύπου λύσεις.


Από τις παρεμβάσεις των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, ξεχωρίζει εκείνη του Πέτρου Ευθυμίου, ο οποίος φέρεται να έθεσε εκ νέου την πρόταση για ανάληψη ρόλων αντιπροέδρων της κυβέρνησης από τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη.

 

Από την άλλη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να μην εμπλακεί στην καθημερινή διαχείριση του κυβερνητικού έργου, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την προσπάθεια στρατηγικής θεώρησης των κυβερνητικών πεπραγμένων.


Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως το κοινωνικό συμβόλαιο του ΠΑΣΟΚ με τον ελληνικό λαό έχει πληγεί και ως εκ τούτου πρέπει να εξεταστεί εξ αρχής.

 

«Η ιδεολογικοποίηση του μνημονίου οδήγησε σε θολό στίγμα του ΠΑΣΟΚ και στην μετάλλαξη του DNA μας», είπε η κυρία Γεννηματά, προτείνοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών, από το Κίνημα, υπέρ του κοινωνικού κράτους.