Ο ισπανός δικαστής- «σταρ» Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις «σταυροφορίες» του ενάντια σε δικτάτορες, όπως ο χιλιανός Αουγκούστο Πινοτσέτ και ο ισπανός Φρανθίσκο Φράνκο, θα ηγηθεί της ομάδας υπεράσπισης του ιστοτόπου Wikileaks και του ιδρυτή του, Τζούλιαν Ασάνζ.    Όπως αναφέρει το ρωσικό δίκτυο Russia Today (RT) στο οποίο έχει εκπομπή ο Ασάνζ (Τhe Julian Assange Show), οι δύο άνδρες έχουν ήδη συναντηθεί και συζητήσει την στρατηγική υπεράσπισης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιστοτόπου, Ασάνζ και Γκαρθόν συναντήθηκαν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ο ιδρυτής του Wikileaks αναζητά πολιτικό άσυλο, κατά της έκδοσής του στη Σουηδία για υπόθεση σεξουαλικών επιθέσεων.  

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, συζήτησαν την κοινή νομική στρατηγική του Wikileaks και του Ασάνζ κατά των «αυθαίρετων και καταχρηστικών» μεθόδων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος εις βάρος τους. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στο το πώς μπορούν να αποκαλύψουν τις μυστικές διεργασίες των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στο θέμα της έκδοσης του Ασάνζ.  

Ο ισπανός δικαστής εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την έλλειψη αξιόπιστης ασφάλειας του Ασάνζ, καθώς και για την αδιαφάνεια των διαδικασιών που τον αφορούν, κάνοντας λόγο για βλάβη στη σωματική και πνευματική υγεία του.  

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ έχει δηλώσει ότι δεν θα φύγει από την πρεσβεία μέχρι ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα να λάβει απόφαση για το αν θα του χορηγήσει άσυλο.   

Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, είναι γνωστός για τις «μάχες» του σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως για το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε κατά του δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ, όπως και για τις έρευνες επί της δράσης του Φράνκο στην Ισπανία.

Τον Φεβρουάριο καταδικάστηκε σε 11 χρόνια απαγόρευσης άσκησης του επαγγέλματός του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης, για μία υπόθεση παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών, θέτοντας τέλος στην δικαστική του καριέρα.  

Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν δεν πτοήθηκε και αναλαμβάνει μία «καυτή» υπόθεση, αυτή του Ασάνζ και του Wikileaks που είχαν δημοσιεύσει 250.000 απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα.    

Βαγγέλης Βιτζηλαίος