«Πρέπει να αποφύγουμε το κοινωνικό κραχ που έρχεται το φθινόπωρο με μαθηματική ακρίβεια» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι, όπου προανήγγειλε πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Όπως σημείωσε ο κύριος Τσίπρας, «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επεξεργάστηκε και θέτει σε δημόσια διαβούλευση στους κοινωνικούς φορείς ως τις 3 Αυγούστου, οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή, πρόταση νόμου, γι’ αυτό που εμείς αποκαλούμε “νέα σεισάχθεια”».

Η λογική της ρύθμισης

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η εν λόγω ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αφενός επιδιώκει «την ανακούφιση και απαλλαγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από δανειακές υποχρεώσεις στις τράπεζες, που ανέλαβαν σε διαφορετικές οικονομικές συνθήκες, με διαφορετικά εισοδήματα και εισοδηματικές προοπτικές», αφετέρου διαθέτει σαφή και προσανατολισμένο αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς ενισχύει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και ευνοεί την τόνωση της ζήτησης.

Αυτή η ενέργεια αποτελεί μέρος πρωτοβουλιών που ήδη αναλαμβάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ,  προς ικανοποίηση της στρατηγικής που έχει χαραχθεί από τα όργανα του κόμματος.

Βάσει αυτής, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς θα επιδιώξει να αναδείξει, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, θέματα αιχμής που απσχολούν την πλειονότητα της ελληνική κοινωνίας και τα οποία για τον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται να τοποθετηθούν στο επίκεντρο του δημόσιου διαόγου.

Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία αντανακλά, σε μεγάλο μέρος, κάποιες από τις βασικές προκαταρκτικές προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηριζόμενες από εξειδικευμένα μέτρα και συγκεκριμένες νομικές διασαφηνίσεις.

Εν τούτοις, όπως παρατήρησε ο κύριος Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η κατάθεση της πρόθεσης δεν αποσκοπεί στην απόδειξη της συνέπειας μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύεων και των μετεκλογικών δράσεων, αλλά αντανακλά την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει στην αντιμετώπιση του νέου κοινωνικού ζητήματος που αναδεικνύει το Μνημόνιο.

Επίθεση στην κυβέρνηση


Επιτιθέμενος με οξύτητα στην κυβέρνηση, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «στις δανειακές δόσεις των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, η συγκυβέρνηση Σαμαρά προσέθεσε και τις δόσεις για τα χαράτσια και το φόρο εισοδήματος από τα χρεωστικά εκκαθαριστικά-σοκστους ανέργους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους».

«Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά μετέτρεψε το εισόδημα από εργασία του Έλληνα πολίτη σε διαρκή υποχρέωση προς τρίτους», συνέχισε.


Οι αιτίες της αυξημένης δανειοδότησης


Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπέρμετρος δανεισμός του παρελθόντος οφείλεται στους ακόλουθους λόγους:

- Στην αλόγιστη πολιτική του τραπεζικού συστήματος, που χορηγούσε αφειδώς δάνεια με πλημμελή εξέταση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών και με αποκλειστικό γνώμονα την αύξηση των κερδών του.

- Στην ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδας, που δεν παρενέβαινε ακόμη και όταν ο δανεισμός ξεπερνούσε τα όρια της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών, αφού η υπερχρέωση των νοικοκυριών με ποικίλου είδους δάνεια αποτελούσε σημαντική πηγή κερδοφορίας για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα.

- Στην ενθάρρυνση των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που αντιμετώπιζαν τον τραπεζικό δανεισμό για βραχυπρόθεσμες καταναλωτικές ανάγκες ως συμπλήρωμα του εισοδήματος των πολιτών. Και αυτό γιατί στο χρονικό διάστημα από το 1998 έως και το 2007, η αύξηση των εισοδημάτων υπολειπόταν της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.


Η νομοθετική πρόταση


Πιο αναλυτικά, η πρόταση,
η οποία αναγνωρίζει ότι «είναι αυτονόητο ότι, με τα σημερινά δεδομένα, οι τράπεζες δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα αποπληρωθούν για δάνεια που, σήμερα, ούτε οι πολίτες θα ζητούσαν, αλλά ούτε και οι ίδιες θα χορηγούσαν», περιλαμβάνει:

- Την ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (7.178 κατ' άτομο και 15.073 για τετραμελή οικογένεια).

 

- Τη μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού εισοδήματός τους.

 

- Η διαγραφή θα αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης του εισοδήματός τους από 1/1/2010 μέχρι σήμερα.

 

- Τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός ατομικού δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, έτσι ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων προς όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.

 

- Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30%, της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη, θα διαγράφεται οριστικά.

 

- Οι μειώσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σε ετήσια βάση και να αναθεωρούνται στο τέλος του έτους, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται ενδεχόμενες μεταβολές στο συνολικό ετήσιο εισόδημα.

 

- Την εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και τα όρια υπεραναλήψεως.

 

- Το πάγωμα κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των απαιτήσεων από την κατάθεση της αιτήσεως.

 

- Τη θέσπιση αναγκαστικών κανόνων ρύθμισης για τις τράπεζες, ώστε οι δανειολήπτες να μην εξαρτώνται από χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.