Για το Σεπτέμβριο μετατίθεται η οριστικοποίηση της αξιολόγησης, από την τρόικα, της διαδικασίας υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. «Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το Σεπτέμβριο και μόνο τότε θα προετοιμάσει την τελική αξιολόγηση για την υλοποίηση του προγράμματος. Είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα πιο πριν» σημείωσε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντουάν Κολομπανί.

Έτσι λοιπόν, η αντιπροσωπεία της τρόικα που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, αναμένεται να αποχωρήσει στις αρχές του Αυγούστου, με την εκ νέου έλευσή της στη χώρα να τοποθετείται χρονικά μέσα στην έναρξη του φθινοπώρου.

 

Δεδομένης της υποχρέωσης της Ελλάδας να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις της μέχρι και τις 20 Αυγούστου, όταν και εκπνέει η προθεσμία αποπληρωμής ομολόγου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι θα αναζητηθεί η ενδεδειγμένη «τεχνική λύση», ώστε να μην προκύψουν αντικειμενικά εμπόδια στην απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

 

Πρόσθετη χρηματοδότηση

Νωρίτερα, ο  ισπανός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dow Jones Νewswires προετοίμασε για το ενδεχόμενο τα ευρωπαϊκά κράτη να χρειαστεί να χρηματοδοτήσουν εκ νέου την Ελλάδα.

 

«Έχουν τεράστια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των δικών τους λύσεων. Όμως δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους. Αν κάνουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί, τότε οι θεσμοί της ΕΕ και τα άλλα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα», υπογράμμισε, προεικονίζοντας μελλοντικές εξελίξεις, ο κύριος Αλμούνια.

 

Μπαράζ συναντήσεων

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τη βαρυσήμαντη επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σήμερα το απόγευμα στις 17:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τη σύσκεψη που είχε, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με τον αναπληρωτή υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τσαρλς Κόλινς, εύλογα μπορεί να γίνει λόγος για «πυρετό διεθνών διαβουλεύσεων» με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα.

 

Χωρίς έως και τώρα να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις της τρόικα, με τα μέχρι και τώρα -ανεπίσημα- στοιχεία να καταδεικνύουν σημαντικές υστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και το διεθνές «βλέμμα» να εστιάζεται στην Ελλάδα, την ώρα που η Ισπανία και η Ιταλία κλυδωνίζονται με  πρωτόγνωρο τρόπο, ο κύκλος συναντήσεων και διαβουλεύσεων στην Αθήνα καθίσταται εξαιρετικά καθοριστικός όχι μόνο για την ελληνική υπόθεση, μα και εξαιρετικά κρίσιμος για το μέλλον της ευρωζώνης.