Η συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας τρίζει. Και στο επόμενο νομοσχέδιο δεν θα πρέπει να αποκλείεται κοινοβουλευτική εξέγερση από εκεί που δεν την περιμένει κανείς, δηλαδή από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά μάλιστα, αν η κυβέρνηση φέρει αλλαγές που θα αναιρούν την ουσία του νόμου Διαμαντοπούλου.   Όλα αυτά δεν συμβαίνουν με καθοδήγηση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο που δίνει τις μάχες με τους ανεμόμυλους της επαναδιαπραγμάτευσης.

Συμβαίνουν κατά παράκαμψη του. Το ότι το έχει αντιληφθεί, το δείχνει η εσπευσμένη προσπάθεια του να ενσωματώσει την δυσαρέσκεια του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις που έκανε για τις κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις: Μιλώντας στην Οργανωτική Γραμματεία του κόμματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην αιφνίδια παραίτηση του πρώην αρχηγού του ΓΕΣ, και υποστήριξε ότι όσο ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ο ίδιος, είχε εγγυηθεί την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις κρίσεις και είχε αφήσει στο υπουργείο ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα για την αξιολόγηση των αξιωματικών με αντικειμενικό τρόπο χωρίς κομματικά ή μικροκομματικά κριτήρια.  

Αυτά πάντως ήταν σε διαφορετικό μήκος κύματος από την δυσφορία που εκδηλώθηκε ανοικτά στο ΠΑΣΟΚ. Νωρίς το πρωί και χωρίς να συνεννοηθεί με κανέναν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ας μην το ξεχνάμε – εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι αντικαθιστά άξια στελέχη του δημόσιου τομέα προωθώντας σε νευραλγικές θέσεις γαλάζια κομματικά στελέχη, κάνοντας λόγο για «πρακτικές και αντιλήψεις που παραπέμπουν στον παλαιοκομματισμό και στο βόλεμα "ημετέρων" σε βάρος της αξιοκρατίας, δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα της συνεργασίας των κομμάτων, που πράγματι αποτελεί μία κατάκτηση, ούτε πολύ περισσότερο με το νόημα της εντολής των πολιτών».

Πρόσθεσε μάλιστα ευθέως ότι «υπάρχουν ενδείξεις απομάκρυνσης άξιων στελεχών της δημόσιας διοίκησης σε νευραλγικούς τομείς και αντικατάστασής τους από πρόσωπα που το βασικότερο χαρακτηριστικό τους είναι οι φιλικοί δεσμοί τους με τη Ν.Δ.».

Η δήλωση Χρυσοχοΐδη έσκασε σαν βόμβα στα πασοκικά δρώμενα και βρήκε μεγάλη απήχηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί βουλευτές του κόμματος εξέφραζαν την άποψη ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είχε δίκιο και ταυτόχρονα την απορία γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αντιδρά.

Άλλοι πάλι σημείωναν με νόημα, ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου (τις οποίες αναμένεται να φέρει σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος), κάτι που έχει διαμηνύσει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην πρόεδρος του κ. Γ. Παπανδρέου. Η ψηφοφορία αυτή αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για το Βενιζέλο, ο οποίος ελέγχει περίπου το ένα τρίτο της Κ.Ο. και ξέρει πως θα πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να φέρει την Κ.Ο. με τα νερά του.  

Το ξέσπασμα Χρυσοχοΐδη πάντως σηματοδοτεί και κάτι ακόμα. Οι ανέμελες μέρες όπου ο Βενιζέλος ήταν επικυρίαρχος στην Κ.Ο. και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι στη γωνία μάλλον τελείωσαν.

Ακόμα μπορεί να ελπίζει στη θερινή ραστώνη, από Σεπτέμβριο όμως τα πράγματα θα αγριέψουν άσχημα…           


Θέμης Δαγκλής
TAGS