Σε μια καταρχήν συμφωνία για τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα φαίνεται πως κατέληξαν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, στην συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και η οποία διήρκησε περίπου δυόμιση ώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να επαναληφθεί την Δευτέρα. Προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης πήραν στα χέρια τους ένα προσχέδιο των μέτρων, το οποίο αναμένεται να εξεταστεί από τα επιτελεία των κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, υπάρχει ακόμα μία «τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να κλείσει ως τη Δευτέρα.

Σημεοώνεται ότι δεν πρόκειται να γίνουν σήμερα επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

«Έγινε μία εποικοδομητική συνάντηση. Όλοι θέλουν επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και για να γίνει αυτό αναζητούν λύσεις με κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς επιπλέον ύφεση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

«Δεν έχουμε τελειώσει. Συνεχίζεται η αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων. Η πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αγωνιζόμαστε να βρούμε λύσεις και να έχουμε παρεμβάσεις που θα είναι δίκαιες. Διεκδικούμε τη χρονική επιμήκυνση. Στο μείζον πολιτικό επίπεδο αναζητούμε την συνολική αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης για να αντιμετωπίσουμε την εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα και να δούμε την κοινωνία που είναι τεμαχισμένη και δεν αντέχει άλλο να ματώνει. Οριζόντιες περικοπές δεν θα υπάρξουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος αφού ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί αύριο με την τρόικα, τόνισε: «Αυτό πρέπει να γίνει με ένα τρόπο που θα εξασφαλίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και την μετάβαση σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται μέσα από ένα νέο μεσοπρόθεσμο μέχρι το τέλος του 2016. Ο τελικός στόχος των 11,5 δισ. μπορεί να γίνει με ασφάλεια χωρίς να τροφοδοτείται με ύφεση και ανασφάλεια. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αλλάξει το οικονομικό κλίμα».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξει το επικοινωνιακό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα. Δεν μπορεί να έχουμε διαρκής εκκρεμότητα αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Αυτό εξασθενεί την προσπάθεια του ελληνικού λαού».

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε: «Θα κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά όσα πρέπει. Η Ελλάδα ξέρει πόσο κρίσιμο είναι να προχωρήσουν τα αναπτυξιακά προγράμματα».

«Δεν αρκούν αυτά. Πρέπει να μας βοηθήσουν οι εταίροι κατανοώντας την κατάσταση στην Ελλάδα. Όσοι πιστεύουν πως πρέπει να θυσιαστεί ως "Ιφιγένεια" η Ελλάδα, για να φυσήξει ούριος άνεμος, κάνουν λάθος γιατί η θυσία θα αποδειχθεί αυτοκτονίας της ευρωζώνης.

Δεν είμαστε όμως μόνο εμείς στην χώρα. Υπάρχει η αντιπολίτευση που έχει πάρει μεγάλη μερίδα των πολίτων. Άρα και η αντιπολίτευση έχει την υποχρέωση να βοηθήσει στην διαπραγμάτευση», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε επίσης πως η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών θα συνεχιστεί και την Δευτέρα για τεχνικά κυρίως ζητήματα. 

Νωρίτερα είχε αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις.


Σχετικά Θέματα:

Κρίσιμη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο