Η Ελλάδα δεν έχει καμία άλλη επιδίωξη πλην της εξεύρεσης λύσης  στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως τόνισε ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης έπειτα από τη συνάντηση του, στη Θεσσαλονίκη, με τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ο έλληνας διπλωμάτης όμως φάνηκε αιχμηρός προς εκπροσώπους της άλλης πλευράς, οι οποίοι συχνά πυκνά τείνουν να δυναμιτίζουν το κλίμα με δηλώσεις τους.

 

Σύμφωνα με τον αμερικανό ανώτατο διπλωμάτη, «το ψήφισμα του ΟΗΕ που αφορά το ζήτημα δίνει στο γ.γ. την ευθύνη και η Ενδιάμεση Συμφωνία λέει ότι τα βασικά ζητήματα θα πρέπει να συνεχίσουν να συζητούνται υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ, οπότε με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών ο γ.γ. του ΟΗΕ έχει ένα ρόλο. Με διόρισε προσωπικό απεσταλμένο του για το ζήτημα, αλλά πάντα δίνω αναφορά σε εκείνον, άρα πάντα συμμετέχει».

 

Χωρίς να αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα, ο κύριος Νίμιτς προσέθεσε, «για τα Ηνωμένα Έθνη είναι ένα σημαντικό περιφερειακό ζήτημα, που αφορά την ασφάλεια στην περιοχή και συνεπώς είναι προτεραιότητά μας. Ο γ.γ. του ΟΗΕ έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αναγνωρίζει ότι η μόνη λύση είναι, οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία».

 
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, είχε συνάντηση και συνομιλίες με τον κορεάτη Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.


Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης, ο Γκρούεφσκι, παρότι ακόμη συνεχίζει να αποδίδει στην Ελλάδα τη στασιμότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα,  παρατήρησε ότι είναι πλήρως διαθέσιμος σε σχέση με την εκ νέου έναρξη των διαπραγματεύσεων, μη διστάζοντας παράλληλα να θέτει εκ νέου θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.