Στις 17:30 άρχισε η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με το κρίσιμο δίλημμα του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Ελλάδας και της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και προτίθεται να λάβει σκληρές –επιδιώκοντας παράλληλα να είναι και κατά το δυνατόν κοινωνικά δίκαιες- αποφάσεις, προκειμένου να κάνει σαφές το μήνυμα της αποφασιστικότητας της Ελλάδας προς τους εταίρους μας.

Το γεγονός ότι σχεδόν το 50% του προγράμματος πρόκειται να αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Εργασίας, προφανώς λέει πολλά για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες εβδομάδες αναφορικά με τους μισθούς και τις συντάξεις.

Από το Μαξίμου εκτιμούν όμως ότι αυτό θα αποτελέσει και το σημείο αιχμής στην ατζέντα της συνάντησης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Μπαρόζο φαίνεται κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, να κομίζει μήνυμα των κέντρων εξουσίας της Ευρώπης για την πρόθεσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση η ελληνική πλευρά να δώσει σαφή δείγματα γραφής. 

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις ανενεργών οργανισμών ή φορέων με συναφές αντικείμενο είναι ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα του κ. Σαμαρά που αναμένεται να θέσει στον κ. Μπαρόζο το θέμα της επιμήκυνσης κατά δύο έτη του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος. 

Ήδη άλλωστε το ζήτημα έχει τεθεί παρασκηνιακά και οι εταίροι ευελπιστούν να επιτύχουν με πολιτικό τρόπο το επιδιωκόμενο, ώστε να μη χρειαστεί να εγκριθεί το ζήτημα από τα εθνικά κοινοβούλια, κάτι που αναμφίβολα θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ενότητα της Ε.Ε.


Πάνος Ρασσιάς