Τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ βρέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε απέναντι στους δανειστές για υλοποίηση των όσων προβλέπει το μνημόνιο προκειμένου να διεκδικήσει τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος. Η συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου μία ώρα είχε κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επικεφαλής της τρόικας για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, ενώ τους ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ζητήσει τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος στην πρώτη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών, δηλαδή τον ερχόμενο Οκτώβριο. 


Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ εξέφρασαν στον πρωθυπουργό τις πρώτες εντυπώσεις τους τόσο για την πορεία του προϋπολογισμού όσο και για τα όσα πρέπει να γίνουν προς μείωση των δαπανών. 


Αυτό επιβεβαίωσε πριν από λίγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος τόνισε ότι ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη των μεχρι τώρα συναντήσεων και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να έρθει το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά. Μάλιστα, ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους επισήμανε ότι ο κ. Σαμαράς δήλωσε χαρακτηριστικά πως περαιτέρω λεπτομέρειες θα συζητηθούν όταν θα είναι η σωστή χρονική περίοδος. 


Τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρέμειναν για αρκετή ώρα, αφού αποχώρησε ο πρωθυπουργός, με τους επικεφαλής της τρόικας. 


Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και το οικονομικό επιτελείο θα τους παραδώσει την τελική δέσμη των μέτρων που θα ληφθούν. Για το ζήτημα αυτό οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου την Δευτέρα. Παράλληλα οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν συνεχείς συσκέψεις με τα επιτελεία των κομμάτων τους στις οποίες εξετάζεται αναλυτικά το πακέτο των νέων μέτρων. 

Αυτό εξάλλου ήταν και το βασικό αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη από την οποία προέκυψε ότι «επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς επιπλέον ύφεση» αλλά και της συνάντησης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

Η συνάντηση αυτή του κ. Σαμαρά με τον Μπαρόζο σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη ενός γύρου επαφών του πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες. Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να μεταβεί στο εξωτερικό περίπου στο τέλος Αυγούστου με πρώτο σταθμό το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών, την Πέμπτη τέθηκαν μέτρα που προβλέπουν μεταξύ άλλων την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ψαλίδι στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, περικοπή στα εφάπαξ, πλαφόν στις δαπάνες φάρμακων και ιατρικής περίθαλψης, πλαφόν ανώτατης σύνταξης , επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεσμεύτηκε απέναντι στην τρόικα για περίπου 30.000 αποχωρήσεις, κυρίως συμβασιούχων, στο δημόσιο τομέα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ισχύσουν από φέτος και όχι από το 2013 όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. 

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τον  Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τους έθεσε το ζήτημα επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016 ενώ οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014.