Πρόσκληση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να συναντηθούν απευθύνει ο Σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος δηλώνει πως τους επόμενους μήνες θα αποφύγει να προβεί σε σχόλια σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
«Ο κ. Γκρούεφσκι θα αποφύγει, τους επόμενους μήνες, οποιουδήποτε είδους σχόλια τόσο για το ζήτημα της ονομασίας, όσο και για ουσιαστικής σημασίας ζητήματα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και δεν πρόκειται να απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επί σχετικών θεμάτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

«Στόχος», συμπληρώνεται, «είναι να μην αφεθούν περιθώρια ώστε δηλώσεις του πρωθυπουργού να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για αποπροσανατολισμό από το διμερές ζήτημα αλλά και για να μην αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης εκ μέρους μεμονωμένων ατόμων και πολιτικών στον νότιο γείτονά μας».

«Με μία τέτοια χειρονομία», συνεχίζει το ανακοινωθέν, «θα θέλαμε να δώσουμε τέλος στο παιχνίδι των αντεγκλήσεων που ο νότιος γείτονάς μας επίμονα επιβάλλει».

Tαυτόχρονα, ο κ. Γκρούεφσκι καλεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε συναντήσεις, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες ημερομηνίες. «Προς όφελος της εντατικοποίησης του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και της διαμόρφωσης θετικού κλίματος, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι προτείνει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ημερομηνίες για μεταξύ τους συναντήσεις και μάλιστα: στις 2 Αυγούστου, στις 15 Αυγούστου, στις 2 Σεπτεμβρίου, στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία και σε τοποθεσία που θα προσδιορίζονταν ενδεχομένως από την ελληνική πλευρά», αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Μάλιστα, «λόγω της απόδοσης υψηλής προτεραιότητας σε αυτό το ζήτημα», εκφράζεται ετοιμότητα εκ μέρους του Σκοπιανού πρωθυπουργού «να ακυρώσει οποιεσδήποτε άλλες, νωρίτερα προγραμματισμένες δραστηριότητες, ταξίδια ή επισκέψεις, σε περίπτωση που συμπίπτουν με ενδεχόμενη προταθείσα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ημερομηνία».