Συνάντηση με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την οποία συζητήθηκαν θάμετα οικονομικής και διεθνούς πολιτικής επικαιρότητας. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις εξελίξεις γύρω από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και την αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία. Συζήτησαν ακόμα για θέματα διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, και για τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια.

Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε το Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις θέσεις της Ελλάδας ως προς τη συριακή κρίση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των μειονοτήτων στη Συρία ως βασικό συστατικό της όποιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης. Συζητήθηκε ακόμη η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το αδιέξοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς και οι τουρκικές απειλές έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή την άσκηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε το σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και τη βούλησή της να προχωρήσει στην οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της, ενώ τόνισε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ως προς το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και επανέλαβε ότι η ελληνική Κυβέρνηση αναζητά έναν αξιόπιστο συνομιλητή προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό, την επίλυση του οποίου η Ελλάδα επιδιώκει με συνέπεια.

Ο κ. Γκόρντον από την πλευρά του μετέφερε τους χαιρετισμούς της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον προς τον κ. Υπουργό και την επιθυμία της να συναντηθούν σύντομα, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.