Επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016, έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην τρόικα κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Ιπποκράτους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την επιμήκυνση ώστε να απλωθεί με ασφαλή τρόπο το πρόγραμμα εξοικονόμησης των 11,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε την ανάγκη να παραταθεί η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016, ώστε η μετάβαση από τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να επιτευχθεί με ομαλό και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να ανατροφοδοτείται η ύφεση.

Η συζήτηση σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ εστιάσθηκε κυρίως στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012, στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων (δημόσια διοίκηση, φορολογική διοίκηση, Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, δικαστικό σύστημα, άνοιγμα επαγγελμάτων), στην προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων (χωρίς η αλλαγή στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να μειώσει τους υφιστάμενους ρυθμούς), στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης και ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος.

Συζητήθηκε επίσης το χρονοδιάγραμμα των επαφών με την τρόικα, καθώς όπως είναι προφανές η Ελλάδα μετέχει και σε επαφές που γίνονται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Τα μέλη της τρόικας άκουσαν με προσοχή την επιχειρηματολογία του κ. Βενιζέλου, αλλά στο ΠΑΣΟΚ δεν περίμεναν απαντήσεις από τους συνομιλητές του κ. Βενιζέλου, καθώς γνωρίζουν ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Στη συνάντηση, η οποία κράτησε περισσότερο από μια ώρα, παρουσία και των Φίλιππου Σαχινίδη και Πάρη Κουκουλόπουλου, ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε στους επικεφαλής της τρόικας τις θέσεις που περιλαμβάνονται στη δήλωση που έκανε χθες, μετά τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.