«Μείζον έγκλημα» εις βάρος της Αγροτικής Τράπεζας διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη μεταβίβαση της «καλής» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, τονίζοντας ότι θα επιχειρήσει την εξακρίβωση της «ύπαρξης σοβαρών ευθυνών από την κυβέρνηση, επειδή δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία».

«Η επιχειρούμενη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τύχη ολόκληρου του ελληνικού λαού, αφού θα ελέγχει το σύνολο σχεδόν της γεωργικής δραστηριότητας στη χώρα», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο έλεγχος της ΑΤΕ σημαίνει και τον έλεγχο του «40% του εγγείου κεφαλαίου της χώρας, το οποίο είναι υποθηκευμένο σ' αυτήν», με αποτέλεσμα ο ασκών τον έλεγχο ως ιδιοκτήτης να δύναται να «κατευθύνει» τους αγρότες «σε μορφές παραγωγής, οι οποίες μπορεί να μη συμφέρουν τον ελληνικό λαό», αλλά επί της ουσίας μπορεί να «συμφέρουν τους “επενδυτές” της τράπεζας».

 

O ΣΥΡΙΖΑ, συν τοις άλλοις, υπενθυμίζει ότι η ΑΤΕ είναι αφενός η μόνη αποκλειστικά κρατική τράπεζα της χώρας, αφετέρου η μόνη που κινείται αυτή τη στιγμή χωρίς κρατική ενίσχυση μέσω προνομιούχων μετοχών.

 

Μάλιστα, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς διευκρινίζει πως τα κεφάλαια που χρειάζεται η Αγροτική Τράπεζα έχουν να κάνουν μόνο με απώλειες από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, σε πλήρη αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες για να επιβιώσουν χρειάζονται κάλυψη και των τεράστιων λειτουργικών ζημιών τους.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως δε θα επιτρέψει την «άνευ όρων παράδοση της περιουσίας του ελληνικού λαού», καλώντας την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να αποσαφηνίσουν πώς είναι αποδεκτή προσφορά από την πλευρά ιδιωτικής τράπεζας για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας, από τη στιγμή που η Πειραιώς διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια μέσω ενίσχυσης από το ΤΧΣ.

 

Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια βάσει των οποίων κρίθηκαν βιώσιμες οι τέσσερις τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, καθώς και οι εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business plans και τα capital plans, όπως επιβάλλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια, η βαρυσήμαντη «Βασιλεία ΙΙ».

 

Επιπλέον, από την Κουμουνδούρου ζητούν την κοινοποίηση των στοιχείων όλων των βιώσιμων τραπεζών, ακόμη περισσότερο, όπως επισημαίνεται, από τη στιγμή που παρατηρούνται φαινόμενα καταχώρισης έκτακτων προβλέψεων. Τέλος από το ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν και την αναλυτική καταγραφή των επισφαλειών που έχουν καταγράψει οι τέσσερις τράπεζες.